Jussi Mäntynen - Modersstolthet

2a

En av skulpturerna i Rottneros skulpturpark har jag ett alldeles särskilt förhållande till. Eller ska vi säga två, för det är faktiskt två likadana skulpturer.

3a

Det är Jussi Mäntynens Modersstolthet, två majestätiska lodjur som ligger på var sin sida om trappan på den nord-sydliga axeln i parken, mellan Carl Eldhs parterr och Skulpturgården.

4a

1a

Mellan sina väldiga framtassar har lodjuren varsina två ungar, som tryggt sover skyddade från alla faror.

5a

6a

Dessa båda djur inbjuder till att sitta på. Grensla den mjuka, barnvänliga ryggen. Och troligtvis är jag inte ensam om att som barn ha ridit på lodjuren.

Det finns en gammal diabild som bildbevis, men den har jag inte här.

Det togs en ny bild som jämförelse, men den tänker jag inte visa. Njut av de vackra djuren utan ryttare i stället.

Jussi Mäntynen, 1886 – 1978, studerade på Finlands Konstförenings Konstskola 1902-05, arbetade som preparatorbiträde, och från 1917 som preparator. Konservator på Helsingfors Universitets Zoologiska Museum. Jussi Mäntynen fick sitt genombrott som skulptör på utställningar i Stockholm 1934 och London 1939. Han slutade som konservator och flyttade till Stockholm 1939. Han har gjort sig känd för realistiska skulpturer av vilda djur.

Modersstolthet (1938), brons.

Kommentarer

 1. Den gamla diabilden såg jag häromåret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade Klovenevistelsen blivit regnig, så vet jag vad jag skulle gjort istället för att hugga busk och bära ris...

   Radera
 2. Det var fina kissar. Lite oväntat val av djur till den typen av skulptur.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.