Grythyttan eller Guld är inte allt som glimmar…

_DSC0151g

Vi stannade till i Grythyttan en fuktvarm sommarkväll mitt emellan två regnskurar. Det lilla samhället låg tyst och sommarödsligt vid sjön Torrvarpens strand och det var knappt vi såg en människa som var ute och rörde på sig.

_DSC0152g

Jag tog några bilder på de fina gamla husen och när jag sen kom hem och började läsa på om Grythyttan, såg jag att den gamla ungdomsthrillern Kråkguldet av Olle Mattsson och Leif Krantz var inspelad här. Fast i serien hette byn Granhyttan.

_DSC0153g

Avsnitten finns att se på SVT Öppet arkiv, och bums satt jag där och nostalgerade mig över ett par gamla avsnitt. 1969 spelades den in, och jag minns hur spännande jag tyckte den var. Redan då intresserade jag mig för gamla gruvlavar och hyttor.

_DSC0154g

Jag hoppas verkligen att det lilla samhället, i alla fall ibland, får uppleva det folkmyller som visas i filmerna och inte alltid är lika ödsligt som vi upplevde det.

_DSC0156g

krak

Staffan har hittat guld och får finna sig i en inte alltför behaglig uppmärksamhet. Vem är vän och vem är fiende? Vem kan man lita på när guldfebern börjar brinna i blodet? Foto från filmen.

_DSC0155g

Jovisst ja. Vi var in en sväng på Gästgiveriet också, men som sagt…  guld är inte allt som glimmar.

Kommentarer

 1. Svar
  1. Det skulle jag också varit om jag var kille...

   Radera
 2. Fantastiska miljöer. Jag minns också Kråkguldet. Ensam kvar på landet har jag vandrat omkring i Åtvidabergs bergslag. Bersbo gruvor är nästgårds och Mormorsgruvan på andra sidan Åtvid. Där gick vi häromdagen Ylle och jag över "Traskmon", en gammal stig genom skogen mellan gruvbyn och ett schakt nån halvmil bort. Då var det lätt att känna sig in i träskoklädda gruvarbetares lunk. Där i skogen fanns spår av deras möda med åtskilliga odlingsrösen. Det vore fint om man kunde restaurera något mera av miljön, men jag har förstått att det finns risk att man återupptar brytning där. Då lär allt bli skövlat. Fem kronhjortar mötte vi i alla fall i en lövskogsglänta - och ingen kamera hade jag med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en härlig promenad i ett spännande landskap. Det är tråkigt när sådana här miljöer står och förfaller. Gamla bruk lyckas man till viss del hålla i stånd, men just gruvorna med sina schakt och lavar... Det är det sämre med.

   Radera
 3. Visste jag inte. Minns bara titeln som en barn/ungdomsserie på TV, inte vad den handlade om. Har stannat till på väg till Hällefors.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den finns på SVT Öppet arkiv, om du skulle vilja få ett hum!

   Radera
 4. Jag minns inte serien i sig, men melodin går jag fortfarande och nynnar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är fin. Torstein Bergmans röst är så varm.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.