Fyrskeppet FinngrundetSom medlem i Svenska Fyrsällskapet hade jag för några år sedan förmånen att få gå ombord på fyrskeppet Finngrundet som numer ligger förtöjd vid Jagarpiren utanför Vasamuseet i Stockholm.

Hon byggdes 1903 i Gävle och hennes ursprungliga arbetsplats var i södra Bottenhavet och hennes arbetsuppgift var att varna för just Finngrundet.1969 pensionerades Finngrundet från sin fyrskeppstjänst och hon tjänstgör nu som museifartyg.

Först 1927 fick Finngrundet en AGA-fyr inmonterad. Dessförinnan drevs fyren med fotogen.
Ombord fanns också mistlur och radioutrustning.

Det måste ha varit ett hårt liv ombord många gånger. Sjögång, dåligt väder, dålig kontakt med yttervärlden och föga omväxlande utsikt. Vi sitter där vi sitter! Ändå valde människor att jobba här, så något måste det ha varit som lockade. Havet. Den fria rymden. Vindarna. Vad vet jag...

När isen la sig fick Finngrundet komma i hamn för att återvända till sin ensliga förtöjningsplats så fort isarna släppte igen och fyrhjälp behövdes för sjöfarten.

Jag hade ingen kamera med mig vid mitt studiebesök den gången, utan dessa bilder tog jag i somras. Återbesök med kamera vore önskvärt.

Kommentarer

 1. Så vacker. Visst är det havet, vindarna och den fria rymden som lockar. Jag har själv jobbat på fartyg i min ungdom, så jag längtar alltid till havet, fast inte stormarna.

  SvaraRadera
 2. Ja, vilket speciellt liv det måste ha varit ombord.
  Hon är jättefin med den pigga röda färgen och de bulliga formerna.

  SvaraRadera
 3. Randiga Tråden: Nej, inte stormarna. Det kan jag förstå.

  Nora: Den röda färgen var obligatorisk på fyrskepp. Nuförtiden skulle de väl varit neongula, sådär som reflexvästar. Och hur vackert hade det varit?

  SvaraRadera
 4. Det är verkligen något speciellt med fyrar, vare sig de är ett skepp eller en byggnad. Vilken trygghet de varit för massor av människor.

  Med dagens teknik är de inte längre lika nödvändiga som de var förr och därför lämnas de ofta att bara förfalla. Det är förfärligt. Tycker fyrfantasten Anta.

  SvaraRadera
 5. Anta Snaque: Ja, det är förfärligt. Därför är jag medlem i Svenska fyrsällskapet, som arbetar för att bevara och allra helst återtända släckta fyrar!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.