Pelargonexplosion



Den här helgen har uppenbarligen gått i Pelargonens tecken här i Stockholmstrakten. Det var pelargonhelg på Slottsträdgården Ulriksdal, pelargondagar på Brunnsvikens trädgård och pelargonutställning på Tulpanens hus i Åkeshov.

Pelargonen har blivit en inneblomma. Från tant till trend.

Jag har alltid varit lite svag för pelargoner. Vissa pelargoner ska jag väl vara noga med att säga. Rosa och cerise har jag svårt för, men ibland kan de här stora, nästan lystet röda, vara väldigt vackra.

Mina favoriter är de vita och de vita som skiftar lite, lite i rött eller rosa. I vintras såg jag på Ulriksdal en orange pelargon. Den ville jag ha, men den var inte färdig för försäljning. Jag fick återkomma. Jag har inte sett den igen... Och de visste inget om den idag heller. För visst gick jag dit. Till Slottsträdgården Ulriksdal. För att se på pelargoner...










Den här sötnosen var det närmaste orange jag kunde komma. Den var tyvärr försedd med brokiga blad, som jag har lite svårt för, så därför fick den stå kvar.







Här fanns alla de sorter. Från brokbladiga via tulpanväxande (inne just nu) till appleblossom, dubbla, doftpelargoner av alla format till något som jag såg väldigt många gå hem med; stjärnpelargoner.

Solen sken, det var ljumt i luften, det blåste och kön var lång. Jag gick iväg tomhänt...

Kommentarer

  1. Vi tyx ha samma smak när det gäler pelargoner.
    Jag är alltid kluven när något blir inne - det betyder oftast att man konstrar till det.
    Margaretha

    SvaraRadera
  2. Jag minns farmorns pelargoner. Små, röda, mångdubbla, som små rosor. Kan dom har hetat rosenpelargoner? Tyvärr har dom dött ut allihop, och jag har inte fått tag i dom

    SvaraRadera
  3. em: Ja, visst känns det lite märkligt när något man tyckt om i många år, plötsligt blir inne. Man vet inte riktigt hur man ska vända sej. Men det är väl bara att le och bli glad, för plötsligt kan man frossa i sortr man tycker om. Och ha stickligar kvar att odla när trenden går över. Det är som med kläder... En gång vart tionde år blir man jättemodern igen...

    Ninna: Just, ja. Nån gammal, gammal sort... Fanns ingen sådan här heller. De var söta... Ska fortsätta kolla...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg