Född fri - lejonet ElsaEn film som påvekade mej väldigt starkt när jag var barn var Född fri, filmen om lejonet Elsa. Jag tyckte den var oerhört spännande och inte så lite otäck.

I det lilla samhälle där jag växte upp - som idag mest är en sovande liten by - fanns tre mataffärer, mejeri, skomakare, charkuteri, bageri, bokhandel, två banker, färghandel och två hotell. I bottenvåningen på Stora hotellet fanns en biograf, och det var en stor händelse att få gå dit och se film. Född fri blev en sådan upplevelse som levde kvar länge.

1963 gjordes en bilderbok (Elsa - En sann berättelse om lejonungen Elsa. Bonniers förlag. Övers. Karin Jacobsson) som jag och min syster fick. Jag minns inte längre om vi fick boken först och såg filmen sen eller om vi fick boken efter vi sett filmen.Den sanna berättelsen om lejonet Elsa skrevs 1960 av Joy Adamson som var en österrikisk-brittisk konstnär och författare. Hon var gift med den brittiske viltvårdaren George Adamson och levde med honom i Kenya, där hon ägnade sig åt vilda djur och växter.

Efter att George - i självförsvar - skjutit en lejonhona, tog paret hand om en av lejoninnans ungar, som de kallade Elsa. Att ha en fullvuxen lejoninna som husdjur visade sig tämligen problematiskt, och de började träna Elsa för att återvända till ett liv i vilt tillstånd.Joy Adamson berättade om detta i romanen Born Free (Född fri - Berättelsen om lejonet Elsa 1960) som blev en bestseller i början av 1960-talet, och uppföljaren Living Free (Leva fri - historien om lejoninnan Elsa och hennes ungar 1961).

Boken har filmats flera gånger, första gången var 1966 (Born free med Virginia McKenna och Bill Travers i huvudrollerna).

Filmmusiken till 1966 års version - som var den jag såg - gjordes av John Barry, en legendarisk filmmusikkompositör. Han har bland annat gjort musiken till Dansar med vargar, Mitt Afrika och flera Bondfilmer. Jag älskade titelmelodin till Född fri med mitt lilla flickhjärtas hela frihetslängtan; Born free, as free as the wind blows. As free as the grass grows. Born free to follow your heart...(Fakta från Wikipedia)

Kommentarer

 1. Hej,
  Sökte på mjölkaffär Uddevalla, fick upp din blogg med bl a orden "Anna i mjölkaffären". Det jag söker är uppgifter om farmors syster Anna, som hade en mjölkaffär i Uddevalla under några årtionden före 1960.
  Var i din blogg har du skrivit om detta? Jag hittar inte, är tyvärr ganska ovan.

  Mvh
  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Hej Lisbeth!

  Ja, jag har skrivit om "Anna i mjölkaffären" men det var inte i Uddevalla utan i Stockholm. Dessutom har jag skrivit en hel del om Uddevalla, det var väl därför som Google tyckte att du skulle hamna hos mej.

  Jag känner inte till Annas mjölkaffär i Uddevalla, men kolla hos Gunnar på Uddevallabloggen http://uddevallare.blogspot.com/
  Han vet en hel del om det gamla Uddevalla!

  Lycka till! Och hör gärna av dej och berätta om du hittar henne!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag har letat efter filmen Född fri-Lejonet Elsa under en längre tid. Mina barn vill verkligen se den. Vet du hur jag kan få tag i filmen (med svensk text)? Hälsningar Lotta

  SvaraRadera
 4. Lotta: Hej! Jag har hittat den på den här filmshopen på nätet:
  http://www.discshop.se/shop/ds_film.php?lang=&id=34995&lang=se&subsite=movies&&ref=

  Tydligen ingår den i en box och jag vet inte heller om filmen har svensk text...

  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Lotta: Verkar inte som det är svensk text, men om barnen inte är alltför små, är väl inte det något större problem nu för tiden... :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.