Millesgården – terrasserna

DSC_7544m

Jaha. Där ligget det. Konstnärshemmet som paret Milles lät bygga som bostad och konstnärsateljé. Det ritades av arkitekten Karl M. Bengtson och invigdes 1908. Senare knoppade huset av både här och där, i samarbete med Carl Milles halvbror, arkitekten Evert Milles.

DSC_7494m

På vägen upp från nedre terrassen följer man Himmelstrappan och passerar då ett antal mindre terrasser, alla fyllda med skulpturer, ofta på ett ganska humoristiskt vis. Ödlor, sköldpaddor och skalbaggar kikar fram där man minst anar det. Det gäller att ha ögonen med sig.

DSC_7496m

Den här gossen har jag stiftat bekantskap med förut. Eller om det var hans bror. Hursom sitter han och hans bror också sida vid sida ute i Ulriksdals slottspark, beställda av en engelsk lord. Ulriksdalsgrisarna köptes in av kungahuset och sitter numer där de sitter. Dessa två gentlemän på Millesgården är kopior. Eller original. Eller nåt. Livet är grymt.

DSC_7497m

Längs en stolt kolonnad av Vätögranit kan man knastra omkring i gruset och beskåda bland annat en skulptur av Sven Hedin på kamel och ett Poseidonhuvud.

DSC_7500m

På övre terrassen kan man finna Susanna i badet. Just den här dagen skulle man snarare kunna säga Susanna i duschen. Dammen var från början så djup att den dög som simbassäng, men har gjutits om så många gånger att den nu på sin höjd duger som plaskdamm. Åt Susanna.

DSC_7526m

Den inre gården som förut kallades Vattugården omramas på ena sidan av huvudbyggnaden och på andra sidan av den loggia som nu inrymmer antiksamlingen.

DSC_7528m

Mitt i bild den stolta skulpturen Solsångaren. Han lyckades inte just den här dagen…  och inne i rododendronbusken hukar Swedenborg till skydd för regnet.

DSC_7533m

På terrassen framför ingången löper stenlagda gångar kors och tvärs i gruset. De ser förvånansvärt moderna ut och jag gillar dem skarpt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Halliken Helges lilla Beda