Utrotningshotat - Blåklinten i Roslags-Näsby

Bananhuset. Det kallas så, 50-talshuset i Roslags-Näsby i Täby norr om Stockholm. Bananhuset. Fast egentligen heter det Blåklinten efter kvarteret där det ligger. Det är byggt 1953 i gult tegel i munkförband och alldeles böjt. Som en banan.

Det har allt det där som jag älskar med ett hus, roliga detaljer och omsorg om materialen. Ek, tegel, marmor, järn.

Och nu ska det rivas. Eller inte. Eller rivas. Det har hattats.

Det ligger ivägen säger kommunen. Här ska byggas nytt och då är det gamla ivägen.

Från början hade de nya husen ritats så att det gamla skulle få plats och ligga där som en länk till det som varit. Kulturhistoria. Arkitekturhistoria. Folkhistoria. Ett av de få kvarvarande hyreshusen i Täby. I en tid då allt är pengar.

Men nu har dom kommit på att det blir för trångt. Och för dyrt. Och visst behöver det gamla huset renoveras. Men materialen det är gjort av, är äkta och tål att renoveras. Bör renoveras. Bör bevaras.

Människorna som bor och arbetar i huset vill vara kvar.

Kommunen får akta sig så det inte blir som med Klocktornet vid Norra stationsområdet i Stockholm. Klocktornet som revs och nu ångrar politikerna sig bittert. Hoppsan! Vart tog vår historia vägen?

Det går att bygga nytt och blanda med gammalt. Det är det som kallas levande stadsbild.

Jag hoppas att stormannen Jarlabanke, som står staty vid huset, måtte låta sin lur ljuda högt för att Bananhuset ska få stå kvar.

(Stig Blomberg gjorde skulpturen 1960. Vem som ritat huset har jag inte kunnat få reda på.)

Uppdatering: Jag hittade Antikvarisk utredning av AIX Arkitekter 2012-08-10. Där står följande att läsa: "I sig själv och i synnerhet i sitt samband med Gamla kommunhuset är byggnaden på Blåklinten 1 av högt kulturhistoriskt värde och bör förses med skyddsbestämmelser i kommande detaljplan." I denna skrift står även mycket mer spännande att läsa om Blåklinten 1 och husen runtomkring. Bland annat att arkitekterna var Elmén & Almaas Arkitektkontor, Stockholm.

Kommentarer

 1. Fast de där fartränderna i trappuppgången kan jag vara utan!
  Det finns så mycket som aldrig borde ha rivits, så jag hoppas att det går att rädda det här huset! Är det det som ligger alldeles jäms med järnvägsstationen?
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående fartränderna kan jag hålla med. Fel mönster, fel färg. Fel, fel, fel. Men det går att måla över. Ja, det ligger längs Roslagsbanan, snett norr om stationen.

   Radera
 2. Trodde väl att det var det huset - har ett svagt minne av att jag som barn, var med mor, när hon hälsade på en av sina elever där. Högst upp i huset.
  Oj, så länge sedan.
  Margaretha

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.