Transatlantiska telegrafkabeln

“Den transatlantiska telegrafkabeln var den första kabeln för telegrafi som lades över Atlanten. Den sträckte sig från The Telegraph Field, Foilhommerum Bay, på Valentia Island på västra Irland till Heart's Content i östra Newfoundland, Kanada. Den transatlantiska telegrafkabeln band samman Nordamerika och Europa och möjliggjorde snabb kommunikation mellan de två världsdelarna. Tidigare skulle det normalt ha tagit minst tio dagar att leverera ett budskap med fartyg, men i och med den transatlantiska telegrafkabelns tillkomst var det en fråga om minuter med telegraf.”

Projekt Gutenberg har jag hittat denna trevliga lilla bok som beskriver, i text och bild, hur arbetet med kabelläggningen gick till.

cover_lg

THE ATLANTIC TELEGRAPH (1865) W. H. Russell
Illustrationer av Robert Dudley

ill_pg_014_lg

Den guttaperkalindade kabeln rullas upp vid fabriken i Greenwich.

ill_pg_026_lg

Telegraph House i Trinity Bay, Newfoundland 1857-1858.

ill_pg_030_lg

H.M.S. Agamemnon lägger ut 1858 års Atlantkabel.

ill_pg_031_lg

Kabeln rullas i stora tankar vid fabriken i Greenwich.

ill_pg_038_lg

Kabeln vindas ut från fabriken till en gammal fregatt som ligger i Themsen vid Greenwich.

ill_pg_039_lg

Den gamla fregatten med sin last av kabel vid sidan av Great Eastern på Sheerness.

ill_pg_041_lg

Kabeln rullas upp ombord på Great Eastern. Besök av HKH Prinsen av Wales.

ill_pg_048_lg

Foilhummerum Bay, Valentia.

ill_pg_049_lg

Den fullastade Great Eastern. Eskorterande båtar: Terrible, Sphinx, Hawk och Caroline.

ill_pg_062_lg

Great Eastern. Vy akterut.

ill_pg_080_lg

En av de stora bojarna läggs ut.

ill_pg_086_lg

Interiör från en av de stora kabeltankarna ombord på Great Eastern.

ill_pg_092_lg

Vy mot fördäck på Great Eastern.

Atlantic_cable_Map

“Fem försök att lägga den transatlantiska telegrafkabeln gjordes under en nioårsperiod – 1857, två försök 1858, 1865 och 1866 – innan en bestående förbindelse mellan de två världsdelarna slutligen upprättades genom 1866 års kabel som lades från fartyget S/S Great Eastern, under Sir James Andersons befäl, och den reparerade kabeln från 1865.”

(Fakta från Wikipedia)

Kommentarer

 1. I ett TV-program för något/några år visade man hur det går till att lägga ner kabel från ett fartyg. Mycket intressant och sevärt.
  Vi ska inte inbilla oss att det bara är vi nutidsmänniskor som har kunskap och teknik. Tänk vad de kunde förr. I mångt och mycket har vi bara jobbat vidare och utvecklat det som dåtidens människor började med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där programmet tror jag att jag såg. Vad jag gillar med den här tiden är nyfikenheten och "djävlaranammat". Det verkar inte finnas så mycket av det nu. Det här som vetenskapsmännen kallar för grundforskning. Forskning och framåtanda utan pengar som första och enda mål.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.