Sommarnöjet Svindersvik


Slott? Nej för litet! Herrgård? Nej. Egentligen för litet för det också. Sommarstuga… Ja. Det var det som lilla Svindersvik en gång byggdes som. En sommarstuga åt den förmögne Claes Grill och hans familj.

_DSC0153sv

Svindersvik ligger i västra Nacka, alldeles vid Svindersviken och med Kvarnholmen i norr.

Carl Hårleman, som inspirerats av fransk rokoko anpassat till svenska förhållanden, ritade huset som stod klart på 1740-talet.

_DSC0155sv

Huset och dess kringliggande byggnader ägs idag av Nordiska museet och på somrarna är här visningar flera gånger om dagen. Interiören lär ska vara alldeles väldigt välbevarad och rokoko-ig, men för att få se den så måste jag återvända. Visningarna var slut för i år. Det verkar som om det är mitt öde att alltid komma antingen för sent eller för tidigt till öppethållanden…

_DSC0160sv

Detta faktum var dock inget som hindrade ganska många besökare från att strosa i parken eller sitta med medhavd kaffekorg i solen på någon av bänkarna framför huset.

_DSC0164sv

_DSC0165sv

_DSC0169sv

Höstlövens guld och husets ockra gav solens strålar en intensivt varm och gyllene färg. En färg som jag försökte suga in och samla på mig för att minnas i november när gråheten härskar.

_DSC0171sv

Efter diverse ägarbyten kom Svindersvik 1860 i K A Almgrens ägo. Almgren med sidenväveriet som jag besökte i maj i år. 1949 överläts gården till Nordiska museet som sedan dess bevarat och förvaltat.

_DSC0176sv

_DSC0148sv

Förutom huvudbyggnaden finns här också köksflygeln lite vid sidan av…

_DSC0139sv

…brygghuset, trädgårdsmästarbostaden och pavlijongen som trots sitt föga festliga yttre, rymmer en festsal med plats för 200 personer samt Sveriges högsta kakelugn.

Bestämt tror jag inte att jag måste komma hit igen, när här är öppet…

Det enda som möjligtvs skulle kunna tänkas skämma detta ljuvliga ställe, är väl dånet från Värmdöleden. Och så utsikten då...

Kommentarer

 1. Lagom sommarstuga, absolut! Jag gillar den stängd, jättefina luckor och liksom rofyllt. Huset vilar.
  En sån där drakvattenutkastare skulle man vilja ha! Fast den skulle väl se lite malplacerad ut här kanske...
  Ja visst blir man nyfiken på interiören. Alltid! :-)

  SvaraRadera
 2. Jag var där förra försommaren. När det var öppet alltså! Ja, gå dit igen till våren! Det är så härligt där och sen ville iaf vi bara slänga ut alla våra möbler och ”1700-talsmöblera” med några FÅ möbler längs väggarna. Nu blev det inte så precis. Men Svindersvik var ett riktigt trevligt utflyktsmål. Man kan fika i Brygghuset nere vid vattnet :)

  PS Fina bilder du tagit!

  SvaraRadera
 3. Ei "lita" hytte, eller sommersted.... ;)
  Om stilen inne er like gjennomført som på utsiden....? Wow.

  SvaraRadera
 4. Skal be spännande att se insidan också

  SvaraRadera
 5. Den sista bilder ger mig rysningar.
  Det ser ut som något Kooperationens arkitekt ritat efter en semestervistelse i Östtyskland. Hu!

  SvaraRadera
 6. Nora: Nora: Lilla, lilla villan! Jag vet! Vi går dit tillsammans så fort visningarna börjar i vår. Och sen fikar vi på Brygghuset!

  Jessica: Det kommer jag verkligen att göra! Fast Brygghuset var öppet så där tog vi oss en fika. http://mirasmirakel.blogspot.com/2010/10/jag-ar-en-cafemanniska.html

  Anita: Hytte är verkligen rätta ordet! Till våren Anita! Håll utkik!

  Wenche: Vi ska bara försöka klara av vintern först...

  Skaffaren: Hur tänkte de?????

  SvaraRadera
 7. Kooperationens arkitekt - den var bra, Skaffaren! :)
  Hvor mye skal settes opp til forsvar for at det er "moderne arkitektur"? Det har vært diskusjon om det i gamlelandet pga påbygg av et gammelt sveitserstilhotell som man ikke ville ha i "moderne" stil. ;)

  SvaraRadera
 8. Vilken härlig stuprörsdrake, och med krona på huv'et!

  SvaraRadera
 9. Anita: Det finns ett svenskt uttryck "helgerån" som borde passa väldigt bra in här...

  Nora: Taget!

  Christina: Stuprörsdrakarna var suveräna. Såg man dem framifrån hade de jättestora öron...

  SvaraRadera
 10. Mira: Lite som fronterna på Gripsholms kanoner kanske!?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.