Jennie HarbourJag slutar aldrig att fascineras av hur lätt det är att vandra bort sig på Internet. I jakten på bilder till inlägget om Cicely Mary Barker snubblade jag över illustratören Jennie Harbour. Underbara, suggestiva bilder i art decostil. Jag skrev upp hennes namn och beslutade mig för att ta reda på mer om henne.

Tyvärr var det inte mycket jag hittade om henne. Många av hennes bilder, men ingenting om henne som person.

Hennes största verk tycks vara illustrationen av My Book of Favourite Fairy Tales, utgiven av Raphael Tuck & sons 1921; Snövit, Askungen Törnrosa, Hans och Greta, Skönheten och odjuret...Askungen


Den vita hinden


Snövit


Törnrosa


Törnrosa


Gåsflickan


RödluvanNär jag kom så här långt i mitt bläddrande efter bilder, till Sagan om Hans och Greta, så hajade jag till. Jag tyckte bestämt att jag kände igen bilden. Jag blev raskt tvungen att leta upp JRR Tolkiens egna bilder från boken Bilbo - The Hobbit. Och vilka är det då som sitter bland nästan exakt likadana träd... Jo trollen som Bilbo mötte på sin långa resa. De som blev till sten när solen gick upp.Boken som Jennie Harbour illustrerade kom ut 1921. Tolkiens bok om Bilbo - The Hobbit kom 1937. Sammanträffande???

Jennie Harbours bilder har jag hämtat från Projekt Gutenberg

Kommentarer

 1. Margaretha, du får väl berätta för mig om det är så här man ska göra med Gutenberg... länka. Annars får jag väl smisk på ctrl+c-fingrarna...

  SvaraRadera
 2. Bra spaning det där med Bilbo.

  SvaraRadera
 3. Johnny: Det här var så uppenbart att det inte gick att förbise. Sen vill det ju till att man kan sin illustratörshistoria också...

  SvaraRadera
 4. Mira,
  Jag har också letat efter information om henne - utan resultat.
  Man får göra vad man vill med Gutenberg. Ibland länkar jag direkt till den boken jag skriver om, och ofta glömmer jag att länka..
  Har för mig att jag hittade något litet, men det hittar jag naturligtvis inte nu.
  Margaretha

  SvaraRadera
 5. em: Visst är det märkligt att det inte går att finna något om henne. Finns det någon illustratörsbibel som man kan slå i?

  Tack för att du visade på Gutenbergs möjligheter och tack för att du berättar hur man ska gå tillväga!

  SvaraRadera
 6. Sagolikt vackra bilder.
  Tyvärr blir inte illustratörer lika erkända som vissa andra konstnärer.
  Är det dessutom en kvinna så var det nog inte lika uppmärksammat alltid.
  Nu låter jag väl som en riktig kvinnosakskvinna men män kan ju också måla sagobilder, som John Bauer , som trots sitt korta liv målade så mycket vackert.
  Roligt att du hittar såmycket fint.
  Hälsn. Eivor

  SvaraRadera
 7. Eivor: Tyvärr har du nog alldeles rätt. Både när det gäller illustratörer och kvinnor. Men däremot blir de inte desto mindre älskade. Kanske av en lite annan publik än de de manliga konstnärerna. En publik som är minst lika viktig.

  John Baure var mycket skicklig. Här kan du se mitt inlägg om honom: http://mirasmirakel.blogspot.com/2009/03/johan-bauer.html

  Fråga mig inte varför det står johan i url:en. Det står rätt i rubriken...

  SvaraRadera
 8. Så observant du är - likheterna mellan de två bilderna var verkligen uppenbara! Ditt bildminne måste vara enastående :)

  SvaraRadera
 9. Christina vet nog mer om en eventuell illustratörsbibel.
  Men illustratörer har nog alltid varit satta på undantag - liksom översättare. Och är illustratören dessutom "bara en dam" så försvinner de snabbt ur historien.
  Margaretha

  SvaraRadera
 10. Christina: :) Ja, jag har bra bildminne. På gott och ont...

  em: Jag väldigt mycket om illustrationer - och grafik. Nästan bättre än om "vanliga" målningar. Vad säger Christina om "bibel"?

  SvaraRadera
 11. Jeg hadde aldri hørt om henne noen gang. Takk skal du ha!

  SvaraRadera
 12. Jag kände också igen Hans & Greta illustrationen ,en kunde inte placera den.
  Och så dyker svaret upp i nästa ruta!
  Fantastiskt.

  SvaraRadera
 13. Nu har jag läst ditt inlägg om john Bauer.
  Väldigt trevligt och han var en fantastisk konstnär.
  Har många gånger tänkt besöka muséet, men fastnar i Gränna på vägen till Vadstena och klostren runt om, som jag tycker om att besöka.
  Men till sommaren kanske dt kan bli av..
  Hälsn. Eivor

  SvaraRadera
 14. Såg att John Bauer är nämnd. Så fort jag såg bilderna kom jag att tänka på hans illustrationer i Bland Tomtar och Troll. Prinsen vid Törnrosas bädd t.ex

  Jag är helt fascinerad av den här art-deco-stilen, tycker den är helt underbar. Typ Klimt också med sina guldbakgrunder.

  SvaraRadera
 15. Mira: Tyvärr känner jag inte till någon "illustratörsbibel" :(

  SvaraRadera
 16. Den här art deco-stilen kommer jag ihåg från de sagoböcker min farmor läste ur för mig när jag var liten. Hon hade kvar många av böckerna från den tid då min pappa och hans bröder var små. Jag tycker den är som gjord för sagor.

  SvaraRadera
 17. Staffan H: Tylig, ren och uttrycksfull och med den möjlighet till utsirningar och fantasteri som en saga, i alla fall från den tiden, kräver. Jag håller med.

  SvaraRadera
 18. Anita: :)

  Skaffaren: Det var så uppenbart och tack vare att jag är en Tolkiennörd, så satt den direkt.

  Eivor: Det är väl värt att besöka muséet. Färgerna är något helt annat när man får se originalen!

  Monet: Bland tomtar och troll var nog en av favoriterna när vi var små. jag kommer ihåg att jag blev arg när Einar Norelius illustrationer börjage dyka upp istället. Stackarn.

  Christina: Synd. Den hade varit intressant att blada i!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.