GultGrönt är skönt och gult är fult sägs det alltid. Men är det så och tycker vi verkligen så? Eller är det bara så att gult råkar rimma på fult? Vi vet ju att solen är gul och gula är många av de de första vårblommorna. Man blir glad av ett gult rum och ett gult hus ser varmt och ombonat ut. Även om de första gulmålade husen målades så för att se ut som sandsten. Fint skulle det vara.


Cicely Mary Barker, The Winter Jasmine FairyDen gula färgens våglängd ligger på ungefär 565-590 nanometer. Gult uppfattas som en spontan och instabil färg och duger inte till att förmedla styrka och säkerhet. Snarare förknippar vi den med vaksamhet, energi, upplysning och livlighet.

När det gröna klorofyllet viker på hösten, framträder lövens gula färg och klär hela naturen i glödande färger.
Gult väcker uppmärksamhet och syns bra på håll. Därför är många viktiga skyltar gula. Kombinationen gult och svart är dessutom den som allra bäst kan läsas av de som är synskadade.

Gult kan betyda var vaksam, något är på gång, och därför ligger den mellan rött och grönt på trafiksignalerna.Sedan måste jag ju nämna gulblommorna. De är legio. Det verkar nästan som om naturen har en förkärlek för gula blommor. Soliga små ansikten som vänder sig mot sin gula storasyster i skyn. Kanske det även är så att många insekter också dras till det gula...Gult är också mognadens färg. Säden gulnar och mognar till skörd men även gräset och träden kan gulna om det blir för torrt.

I vissa delar av landet var gult sorgens färg. Det kom sig av att man skulle klä sig i det enklaste man hade under sorgetiden. Och den simplaste färg som gick att få fram var björkens och ljungens växtfärg. Som blev gul.van Gogh, Vetefält

Gulsvartrandigt signalerar -Akta dig, jag sticks, jag bits, jag är farlig! Och det är en signal som alla kan läsa och respekterar. Vi människor har utnyttjat det i till exempel avspärrningsband och varningstejp.

Vägmaskiner är gula och när Posten satte upp sina ljusblå lokalpostlådor blev folk förvirrade. Postlådor ska vara gula! Postgula!
Den gula färgen är livlig och tar för sig, ett gulmålat rum ser större och varmare ut än ett blåmålat. Men man ska vara rysligt noga med vilken gul nyans man väljer. Går färgen det allra minsta lilla mot grönt, är det risk att man känner sig lätt illamående. Detta vet till exempel flygbolagen, som aldrig skulle våga inreda en flygkabin i gulgrönt.

Ibland talas det också om gult som falskhetens färg. Det lär härstamma från legenden om Judas som ska ha varit klädd i en gul mantel den kväll han förrådde Jesus.

Hur som helst förknippar vi gult med påsken. Vi köper gula påskfjädrar, lägger gul duk på bordet och pyntar med påskkycklingar över både högt och lågt.
Alla dessa ägg och kycklingar vid påsktid beror sedan gammalt på att hönsen började värpa igen efter den långa, mörka vintern. Och vad var det färskaste som gick att få på bordet när påskdagen skulle firas? Ägg! Äggula!Den lokale bokhandlaren har till och med fyllt sitt skyltfönster med enbart gula böcker så här i stilla veckan. Det är som om vi kompenserar vinterns avsaknad av ljus och färg genom att fläska på med så mycket gult som vi bara orkar så här års. Gladfärgen.

Glad Påsk på er allihopa!

Kommentarer

 1. For et hyggelig innlegg, Mira! Lille Hjerte og jeg likte alle assosiasjonene til gult.
  Glad påsk på dere - eller god påske, som vi sier herover. :)

  SvaraRadera
 2. Anita! :) Nog kan man komma på ännu fler solgula associationer, men inlägget kan ju inte bli hur långt som helst... God Påske på er också allihopa, inklusive alla småpusarna!

  SvaraRadera
 3. Min favoritfärg!
  Och på sjukhus markerar den orent!
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Jeg likte spesielt den "skyltfönster", eller utstillingsvinduet, med gule Pippi-bøker og gul påske. Har alltid lurt litt på hvorfor de la gul som dekkfarge på Pippi-bøkene, men nå forsto jeg det:
  Fordi det er en tøff farge!

  SvaraRadera
 5. em: Mmm... Och pestflaggan var gul också, har jag hört. En kluven färg. Glädje och falskhet. Livfullhet och smitta.

  Anita: Har heller inte funderat på det förut, men så måste det ju vara...

  SvaraRadera
 6. På 80-talet hade jag bestämt mig för en pippigul Ferrari i Florida.
  Nu blev aldrig den affären av då jag valde att flytta hem till Sverige.
  Jag har läst någonstans att gul är den näst vanligaste på detta italienska fullblod.

  SvaraRadera
 7. Skaffaren: Och vad hindrar dig från att skaffa en pippigul Ferrari nu??? ;)

  SvaraRadera
 8. Nu är det andra färger som gäller.
  Blå BMW
  Röd Grålle
  Orange Harley
  Grön Golf

  SvaraRadera
 9. Skaffaren: Hm... Ofta när man ska köpa bil tycker jag att det får bli den färg det blir. Det är så mycket annat som måste överväga. Bilmärke. Pris. Växellåda. Antal gångna mil. Så färgen - som man ändå ska umgås med i ett antal år får komma i andra hand. Annars är nog röd och British Racing Green mina favoriter. Saab hade en röd färg nångång på 90-talet som hette Cayenne. Mycket vacker.

  Visste inte att det fanns röda Grållar...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.