GröntIdag klockan 17.32 kommer solskivans centrum att passera gränsen mellan södra och norra himmelshalvan. Vi har Vårdagjämning. Dagen segrar över natten på vår del av jordklotet.

I denna tid när ljuset återvänder och allting fortfarande är vitt, brunmurrigt eller slaskigt, längtar vi mer än någonsin efter grönt.

Den gröna färgen som symboliserar tillväxt, hopp, uthållighet, hälsa, nyttigheter och lugn. Av alla färger som finns, är det nog den gröna som är den mest positiva.
Egentligen är den gröna färgen bara en återspegling av en liten del av den elektromagnetiska strålningen. Det som för oss är synligt ljus ligger mellan 390 och 770 nanometer. Det gröna ljuset har våglängden 520 till 565 nanometer. Så. Rent krasst.Men det gröna står för så oändligt mycket mer än torra siffror och elektromagnetiska vågor. Grönt kan stå för ätbart. Visste du till exempel att det mänskliga ögat uppfattar fler gröna nyanser än av någon annan färg? Detta för att vi ska kunna skilja på ätligt grönt och oätligt grönt.Man skulle också kunna säga att den gröna färgen är själva förutsättningen för liv på den här planeten. Det gröna klorofyllet i växterna omvandlar genom fotosyntesen koldioxid, vatten och energi till kolhydrater och syre. Den gröna cellen är det enda här på jorden som inte lyder under termodynamikens andra lag.Visste du förresten att klorfyll är ett godkänt livsmedelsfärgämne? Står det E140 i innehållsförteckningen är din vara troligtvis gräsgrön!Inom kyrkan betyder den liturgiska färgen grönt växande och mognande och används bland annat under trefaldighetstiden för att symbolisera den växande tron.Att maja betyder smycka med grönt och det är därför vi säger majstång. Vi säger också att "komma på grön kvist" när man får det riktigt bra. Grönt är skönt och att inreda ett rum i grönt ger lugn och frid i själen.Om man stirrar tillräckligt länge på en fläck av en speciell färg och sedan snabbt flyttar blicken till en yta med neutral färg så ser man en snabb skymt, en efterbild, av komplementfärgen.

Detta är faktiskt orsaken till att kirurger har gröna kläder i operationssalen. Att stå och stirra ner i ett blodigt sår, kanske i timmar, gör att läkarna bara ser en massa dansande gröna fläckar när de tittar upp för att vila ögonen. Är de då klädda i grönt slipper de den effekten.
Grönt används också med förkärlek som kamoflage. Att kunna smälta in i omgivningens grönska kan vara en fördel både för jägare och byte.


Kandinsky, Improvisation

Men du kan också vara grön av avund och om du inte mår riktigt bra kan någon säga att du ser alldeles grön ut i ansiktet. Att vara grön är att vara nybörjare eller att vara liten, ha antenner och komma från Mars.Att få grönt ljus betyder fritt fram och du kan lugna någon med att det är grönt.

I de allra flesta länder är skylten för nödutgång eller utrymningsväg grön. I alla större offentliga lokaler jag kommer in i, sneglar jag mer eller mindre omedvetet efter den gröna skylten. -Ah, där är den. Ditåt ska jag om något händer! Grönt står för räddning och hjälp.Bortsett från illamåendet och avundsjukan kan jag inte komma på en enda dålig egenskap som förknippas med färgen grön. Somliga har det till och med som yrke.


Säkert finns det många fler betydelser, symboler och innebörder kring den gröna färgen och det kan säkert också skilja från land till land.

Hur det nu än är med den saken är vi alla beroende av... Grönt.

Kommentarer

 1. Grönt är skönt!
  Men jag tycker det är en svår färg - i alla fall textilt. Svårt att hitta vackra gröna nyanser på garn, svårt att få den färg jag vill om jag färgar garn.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Grønt er deilig! Takk for en fin rundtur i det grønne. Snart blir det grønt ute, også. :)

  SvaraRadera
 3. Åhh vilket härligt inlägg, jag längtar grönt så jag tror jag spricker snart!
  Visst var du på tomatjakt när du fotade gröna bilhuven? eller minns jag fel..?
  Nu är det äntligen vår, eller??
  må så gott!

  SvaraRadera
 4. VILKET HÄRLIGT INLÄGG! Jag vet att man skriker när man använder versaler men det är precis så jag kände. Jag blev lite lurad av rubriken på inlägget. ;)) Jag trodde att det var ytterligare ett i raden av litanior om att våren dröjer. Så mycket spännande du har fått med! Jag har faktiskt läst flera gånger för att riktigt suga åt mig av både texten OCH bilderna. Ett av de intressantaste inläggen på väldigt länge. Tack!

  SvaraRadera
 5. em: I viss mån håller jag med. Wåhlsteds i Dala Floda gör, eller i alla fall gjorde, underbart vackra gröna garner. Jag har bara - hittills - ägnat mig åt växtfärgning och där är det ju bara olika varianter på björkens gröna som går att få fram. Men jag ger mig inte. Jag fortsätter att söka. Grönt är min älskligsfärg.

  Anita: Mhm. Snart. Här vräker snön ner idag.

  Billan: Ja, det stämmer. Vi hade varit på bondens marknad och fick med oss några tomatklunsar hem.

  Lisette: :)))))))

  SvaraRadera
 6. Jag instämmer i Lisettes lovord - det här var verkligen ett höjdarinlägg! En fröjd för ögat och intressant läsning.
  Jag gissar att det är du som har stickat den konstfulla tröjan? Jag hade en kurskamrat på Konstfack som stickade fantastiska tröjor, och jag har inte sett något liknande sedan dess...förrän nu.
  Jag sitter och beundrar detaljer, som den lilla kilen under ärmen t ex :)

  Grönt är en underbar färg.

  SvaraRadera
 7. Jag är en dörroman, speciellt gröna dörrar.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.