Étude de la PlanteI mitt fortsatta rotande bland mina mönsterböcker hittade jag de här blomsterbladen av konstnären och illustratören Maurice P. Verneuil.

Verneuil föddes i Frankrike 1869 och gjorde de mest fantastiska mönster för bland annat kakelplattor, keramik, tapeter och inredningstextil
.Art Noveau, som var hans främsta uttryckssätt, lämpar sig ovanligt väl för just blomporträtt. Det är som om växterna själva redan växer i art noveau; böljande, behagfullt.Så i brist på levande växtlighet i denna sena vår, bjuder jag på lite Verneuil'sk blomsterfägring.Särskilt vill jag tillägna de här vackra blommorna åt vännen H, som mår lite dåligt just nu. Varsågod! Snart kommer de på riktigt, och då ska du se att det känns lite bättre!
Kommentarer

 1. jag har många gånger undrat vad det är som gör att man blir så tagen av viss konst, men inte annan. Precis om med musik. Det känns gott i hela kroppen att se de här bilderna!
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. em: Jag kan heller inte säga vad det är. Kanske är det som med naturen själv; utstuderad och lugn på samma gång.

  SvaraRadera
 3. Det här är några av mina favoriter, antagligen dina också eftersom du har valt ut just dom här planscherna.
  Blåregn, Iris och kejsarkrona.
  Liljan som ser ut som Lilium bulbiferums släkting som inte har några bulbiller - där står det "Lis safrané". Vad är det för planta? Saffran utvinns väl från krokusliknande blommor, och det här ser ut som en brandgul lilja, den gamla torparväxten. Eller ska det föreställa en tigerlilja? Ja, det ska det nog....?

  SvaraRadera
 4. Mycket bättre än så där blir det inte i Ianns universum. Rätt epok, sensuellt, och så konturer dessutom. Oh vad jag gillar tydliga konturer!
  Tack snälla för att du bjöd på detta!
  /IET

  SvaraRadera
 5. Sådana underbart vackra illustrationer. Stort tack för att vi fick se dem!

  SvaraRadera
 6. Christina: Visst är de vackra! Jag blir alldeles glad av att se hans illustrationer. Kan det vara så att safrané bara hänvisar till färgen? Som brandgul lilja - saffransfärgad lilja? Tigerliljan har, såvitt jag minns, hängande blommor...

  IET: Så roligt! Jag kommer att visa fler av Verneuils illustrationer, bara för att alla blir så glada av dem!

  Staffan H: Man vill ha dem på väggen. Att bli glad av!

  SvaraRadera
 7. Du har verkligen blick för detta!
  Vad glad jag blir :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.