Ännu ett bortglömt konstverk – Josef Simon

_DSC1438js

Jag tycks ha fått för vana att snoka rätt på bortglömda konstverk, och gårdagens väntapåtåget-promenad blev inget undantag.

_DSC1437js

På en vägg vid Mörby centrum sitter en stor keramisk fris som tycks vara fullständigt bortglömd. I alla fall bortglömd av dem som har ansvar för att den inte förfaller.

_DSC1435js

Jag tycker den är alldeles underbar med sina olika strukturer och former, blandning som den är av glaserad keramik, sten, plåt, betong och terrakotta.

_DSC1436js

De böljande formerna får mig att tänka på en fisk, därför har jag alltid kallat den Fisken, även om den alls inte heter så. Jag vet faktiskt inte vad den heter.

_DSC1439js

Dessutom har det varit svårt att få reda på fakta om konstnären, och jag har grävt en hel del.

_DSC1440js

Han heter i alla fall Josef Simon och är sedan många år bosatt i Djursholm, så egentligen borde jag bara kunna gå dit och knacka på och säga –Hej! Jag tycker så mycket om din himmelsfisk i Mörby centrum! Varför är det ingen som sköter om den? Men jag är inte riktigt så modig… Än…

_DSC1441js

Ett enda mer uttömmande fakta om honom hittar jag på en antiksajt där man saxat ur Svenskt konstnärslexikon…

“Josef Simon är född 1934 i Ungern. Han studerade ar­keologi i Budapest innan han 1957 blev tvungen att fly till Wien, där han studerade måleri vid konstakademien. Samma år flyttade han till Sverige, och här arbetade han som lagerarbetare fram till 1960. Under åren 1960 – 1963 studerade han keramik och industriell design vid Konstfack i Stockholm. Därefter bedrev han studier i Paris i ungefär ett år. Under stu­dietidens sommarup­pehåll arbetade han vid flera till­fällen hos AWF i Halden. 1964 fick han ett resestipen­dium till USA och samma år anställdes han hos Söholm [...]”

_DSC1444js

Efter diverse mera rotande och googlande hittade jag även en film om honom på YouTube:Ljudet är förskräckligt och den är lång som sju år, men man får i alla fall se mer av mannen bakom verket.

Och när jag ruskat runt lite mer i omgivningarna kröp det också fram… -Ah! Han var bildlärare på Sammis! Han var mycket omtyckt! Han bjöd hem folk!

Se där så mycket man kan får reda på om man krafsar lite…

Återstår bara att någon tar tag i den fina himmelsfisken innan den rasat fullständigt!

Kommentarer

 1. Du behöver ju inte knacka på - ett brev behöver man inte fullt så mycket mod för.
  Och när du ändå är i farten borde du påpeka för kommunen (eller vem som nu ansvarar för kommunens konst) att de ska ta' sitt ansvar och underhålla "fisken"!
  Margaretha
  som också gillar firren
  och med spänning väntar
  på nästa kapitel

  SvaraRadera
 2. Nämen, detta är inget annat än skandal! Konstverket måste räddas, det är ju fantastiskt.
  Mira, om jag bodde i Stockholm skulle vi tillsammans knacka på hos konstnären och bjuda honom på ett riktigt gott fika samtidigt som vi hade ett fint samtal om hans vackra "himmelsfisk".

  SvaraRadera
 3. em: Du har rätt. Ett brev skulle jag kunna skicka. I det här fallet tror jag faktiskt kommunen är oskyldig. Jag tror att det är centrumägaren som ansvarar för konstverket, men jag ska luska mera...

  Anta S: Det tycker jag låter som en riktigt bra idé. Det är slöseri med allting att konstverket ska få förfalla.

  SvaraRadera
 4. Bra Mira! Jag tror det är viktigt att vi som tittar på vår omgivning skriker till när vi ser våra klenoder försvinna. För övrigt var filmen om Josef Simon riktigt intressant.

  SvaraRadera
 5. Scribo: Ja. Och ju mer jag tittar desto mer ser jag. Såg en bortglömd skulptur i en park idag...

  SvaraRadera
 6. Åh jag som stod och tittade på den väggen häromdagen och undrade över den. Tack för detta.

  SvaraRadera
 7. Naturens hus: Så lustigt... Ja, det är väl bara att glädjas åt sammanträffandet då... :)

  SvaraRadera
 8. De bortglömda och undanskymda konstverken behöver Mira som snokar rätt på och öppnar folks ögon för dem.

  SvaraRadera
 9. Staffan H: Kommer snart ett till! :)

  SvaraRadera
 10. Konstnären Josef Simon avled i oktober 2015, nämner det som en ren upplysning här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var sorgligt. Tack för meddelandet, Dick.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg