Étang de Montady

Étang de Montady var från början en våtmark som dränerades av munkar för odling under andra hälften av 1200-talet. Étang de Montady ligger nära Colombiers, halvvägs mellan Beziers och Narbonne, i den västra delen av Herault, södra i Frankrike.

Området dränerades genom att göra radiella diken från centrum ut mot kanten av den enorma cirkeln. Vattnet strömmar till denna centrumpunkt och går därifrån genom en underjordisk kulvert, genom Ensérunes kullar och under Tunnel de Malpas (malpas = dålig passage) där Canal du Midi och järnvägen (!) också löper. De odlade fälten ser ut som tårtbitar sedda från den gamla boplatsen Oppidum d'Ensérune.

Det faktum att avloppet från Étang de Montady gick igenom Malpas, uppmuntrade Pierre-Paul Riquet, ingenjören bakom Canal du Midi, att även han kunde bygga en tunnel för sin kanal genom kullen.

Många gånger har jag tittat på den märkliga skapelsen på Google maps, och eftersom Étang de Montady inte ligger långt ifrån vår sydfranska by, passade vi på att ta en utflyktspaus från byggjobbandet.Vädret var sådär härligt försommarvarmt och vi traskade en bit upp mot kullens topp, insåg att det var rätt långt att gå, och gick tillbaka för att hämta bilen och åka upp. Bilderna jag tog på vägen upp ger inte den enorma cirkeln rättvisa.I fonden mot nordväst reser sig Montagne de l'Espinouse med sin över tusen meter höga topp Mont Caroux.Högst upp på kullen vid Oppidum d'Ensérune blev utsikten bättre. Även om jag helt klart inte skulle haft nånting emot vingar. Eller en drönare.


Utsikten här uppe var makalös åt vilket håll vi än tittade förresten: Medelhavet i sydost...


Och hade inte soldiset varit så starkt hade vi nog även kunnat se liiite mer av Pyrenéerna i sydväst. Canal du Midi syns i alla fall tydligt.

Det var så varmt att jag gick barbent. Och skrämde en eller annan fransos med mina vintervita ben. Det dröjer nog länge än innan fransyskorna tar av sig strumporna...

Kommentarer

 1. Tidig landscaping... med handverktyg. Vacker och brukbar landskapskonst.

  SvaraRadera
 2. Men vilken intressant lösning! Ger ytterligare en dimension till min egna bloggberättelse om Canal du Midi och Monsieur Riquet. Älskar ingenjörskonst!
  Här hemma i Stockholm tog jag av strumporna för tre dagar sedan. Dessvärre åker de på igen redan på måndag när det ska bli svalt och regn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Om du gillar Canal du Midi och ingenjörskonst bör du älska det här! http://mirasmirakel.blogspot.se/2015/11/ouvrages-du-libron-eller-den-markliga.html

   Radera
 3. Det är verkligen ett imponerande bygge! Tycker du har hittat fina vinklar där lutningen syns bra. Tänk om man hade en drönare och kunde köra i dessa småbyar ovanifrån.... undrar om man måste ha något tillstånd för det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte en aning om hur reglerna för drönare är i Frankrike. Men jag håller med om att det vore spännande att åka by ovanifrån.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Nordanvinden och Solen

Mor, lilla mor...

Halliken Helges lilla Beda