Våffeldagen

25 mars, Marie bebådelsedag - Vårfrudagen - var den då då jungfru Maria, Vår fru, enligt den kristna traditionen fick veta av ärkeängeln Gabriel att hon var havande.

Marie bebådelsedag avskaffades som helgdag 1953 och det kyrkliga firandet flyttades till den söndag som infaller mellan 22 och 28 mars. Om påsken infaller tidigt, firas Marie bebådelsedag söndagen före palmsöndagen. I år hamnar palmsöndagen just på den 25 mars och därför firas bebådelsedagen idag, den 18 mars. I kyrkan alltså. Våffeldagen firas dock alltid den 25 mars oavsett när bebådelsedagen råkar hamna.

Lite kul i sammanhanget är ju kopplingen Vårfrudagen - Våffeldagen, som är ett rent språkligt snubbelfenomen. Säger man Vårfrudagen riktigt fort många gånger, blir det tillslut Våffeldagen, och vips får man en ursäkt för att trycka i sig ett gäng smaskiga våfflor. Dessutom var det ju så här års som korna började ge mjölk och hönsen började värpa ägg igen efter det långa vinteruppehållet.

Så...

När ska man då i år trycka i sig sina våfflor? På Vårfrudagen - idag - eller på Våffeldagen - den 25? Tja, man gör som man behagar. De allra flesta äter nog sina den ursprungliga Vårfrudagen, den 25, men vi gräddade våra idag, emedan vi haver annat för oss nästa söndag.

Hej!


Kommentarer

  1. Så gott det ser ut.
    Jag missade att man kan äta våfflor idag också. Tänk att äta två söndagar efter varandra - vilken fest!

    SvaraRadera
  2. Våffla är en underskattad delikatess, kan bara instämma med ovanstående. Mums!!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Mor, lilla mor...

Nordanvinden och Solen

Halliken Helges lilla Beda