Vådan med gammalt carrelage…

DSC_5620cb

På hela bottenvåningen i vårt franska hus ligger ett klinker som, av utseendet att döma, kan vara lagt någongång på 70-talet. Det ser liksom lortigt ut även när det är nyskurat, grulbunt som det är. Vi hade varit och tittat på ett nytt klinkergolv att lägga över eländet med, när hussen försökte lätta på en gammal platta som vickade lite.

Och därunder…

Låg…

Originalgolvet!

DSC_5623c

Hur i hela fridens välsignade namn tänkte folk då på 70-talet? Jag kan bara gissa.

DSC_5620c

Hur som helst, fulla av iver bröt vi loss fulplatta efter fulplatta och mer och mer av det makalösa originalgolvet kom fram.

DSC_5621c

På kvällen när vi boat in oss i husbilen (huset är ännu inte beboeligt) började Hussen googla på hur vi skulle få bort fixresterna som satt kvar på plattorna.

Det var då han läste…

Kakelfix från början 50-tal till början 80-tal kan innehålla asbest.

ASBEST!!!

Och där hade vi stått, helt oskyddade och rivit och slitit i plattorna.

Om det vi läste var sant, hade vi kontaminerat hela vårt nyköpta hus med asbest, inklusive oss själva.

Vi Hade Inte En Aning…

Carrelagefirman som vi varit hos hade heller aldrig hört talas om det, medan andra vi ringde sa att –Ja jo. Det förekommer ofta.

Vad göra?

Vi packade ihop och reste därifrån, efter att ha våttorkat och sköljt av det som stod i huset som vi behövde ha med oss. Kläderna i en säck att eventuellt skickas till deponi. Alla saker jag plockat ihop som vi tänkte skicka till Emaus, var väl bara att kasta, iförd rymddräkt. Tygerna jag velat spara…

Det kändes som RIDÅ.

Vårt nyköpta hus fullt med…   asbest…

Upp genom Europa flera dar tidigare än planerat, med en halv näve kakelfix i en plastpåse för analys.

DSC_5624c

Det blev en synnerligen märklig vecka i väntan på provsvaren. Jag tappade styrfarten fullständigt. Gick bara omkring och dallade. Petade håglöst lite här och lite där och utanför ytterdörren stod en gul byggsäck full med kläder som eventuellt skulle till deponi.

Efter en vecka kom svaret.

asb

Ingen förekomst av asbest funnen.

Det är få gånger i livet jag känt mig så lycklig som när vi fick det svaret. Visserligen hade det väl gått att lösa med sanering, skyddskläder, ansiktsmasker, inplastning och undertryck. Men glädjen hade liksom varit borta. Tryggheten. Och hur mycket hade vi fått i oss från den första aningslösa rivningen?

Så tänk på det om ni ska riva i halvgamla hus. Asbest kan finnas överallt och Sverige är inget undantag. Det gamla miljonprogrammet lär ska vara fullsketet av det.

Gudsigförbarme…

Kommentarer

  1. I min brf (hus byggda runt 1963) har det varit fullt "asbestiskt" säkerhetspådrag vid renovering av t.ex. badrum och byte av lägenhetsdörrar. Asbest var väldigt populärt en tid. Icke så längre ...

    SvaraRadera
  2. Glömde skriva: Vilket underbart originalgolv! WOW! Hur tänkte man när man täckte över det???

    SvaraRadera
  3. Ibland kan man ju få ha lite tur.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.