Linnés Hammarby

DSC_5526l

Vi svängde in vid Linnés Hammarby utanför Uppsala några minuter före stängningsdags. Typiskt. Visningarna var avklarade för dagen, men vi hann i allafall få varsin kopp te och smörgås i fruktträdgården. Inte kunde vi tro att de stängde redan 17.00 mitt i sommaren. Tur i oturen var att trädgården och parken sommartid är öppen fram till 20.00 och att det var fritt att strosa kring som man ville. Även Emser var välkommen kopplad.

Så då gjorde vi det.

DSC_5563l

1758 köpte den gode Linné gården för att ha som andningshål och sommarbostad emedan luften i dåtidens Uppsala var tämligen osund.

DSC_5532l

Här odlade familjen Linné sina köksgrönsaker och här kunde Carl experimentera med sitt växtmaterial av hjärtans lust. Här tog han också emot sina studenter från Uppsala för exkursioner, strövtåg och studier.

DSC_5528l

DSC_5535l

Många av de växter som Linné odlade växer fortfarande i trädgården och parken. Här är ett myller av gammalt och rart, och man vill gärna nosa på och fotografera varenda blomst.

DSC_5538l

DSC_5541l

DSC_5546l

Hammarby är vackert och vilsamt och platsen är väl värd ett besök. Kom bara ihåg att resa dit i god tid om du vill ha visning av huvudbyggnaden, som man annnars inte får gå in i.

DSC_5548l

DSC_5551l

DSC_5552l

Vi skrotade, strosade och tittade på allt vackert, bland annat på Stjärnflockan ovan. En av mina favoriter i klorofyllan.

DSC_5560l

Käraste syster min och jag…

DSC_5564l

Google Street Wiew kan faktiskt erbjuda en svängom inne i huset. Du kommer dit om du klickar på den här länken

Linnés Hammarby ägs idag av staten och förvaltas av Uppsala universitet.

Kommentarer

 1. Två damer (?), en hund och en husbil på vift!

  SvaraRadera
  Svar
  1. och varför skulle inte vi vara två damer?

   Radera
 2. Tack! Fint. Jag har många gånger sett skylten till Linnés Hammarby när vi kör norrut men det har aldrig blivit av att åka dit. Roligt att man kan glutta lite via Google. Kanske jag ändå åker dit på riktigt nån gång. Vi får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker jag verkligen ni ska göra Gabrielle. Förutom de fina husen och den vackra trädgården, finns där café och museishop.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Mor, lilla mor...

Nordanvinden och Solen

Halliken Helges lilla Beda