fredag 29 april 2016

Det häpnadsväckande Vinterberget

DSCN4426v

Precis i närheten av vår Bohuslänska gård ligger Vinterberget. Man kommer dit via en liten grusväg som utgår från stora vägen, och anar ingenting av vad man ska få se förrän man är alldeles inpå det.

DSCN4427v

Plötsligt står det där bara. En lodrät klippa 140 meter över havet, och det känns som om det lutar sig över en. Nacken går i spärr och yrseln blir påtaglig när man tittar upp. Det är svårt att ge rättvisa åt höjden med bilder.

DSCN4429v

Förståeligt att klippan är älskad av klättrare. Här finns fem olika vägar upp av olika svårighetsgrad. Faktum är att även jag, en gång för tusenmillioner år sedan, klättrade upp på Vinterberget, men det var betydligt längre åt sydväst, i en inte alls så svårforcerad klyfta. Och hunden var med. Råsi. Där uppepå är det platt och utsikten är hänförande. Jag gick inte samma väg ner.

DSCN4431v

I dälden neranför risslar en liten bäck och så här års växer blåsippor.

DSCN4434v

En mäktig plats.

2 kommentarer:

  1. Oj, jätten som slängde ut den "stenen" måste ha varit både jättestor och jättearg. ;)
    Ha en härlig Valborgshelg! Kram från norr!

    SvaraRadera

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.