Villa Tallom

"Villa Tallom, i nationell jugendstil, har hämtat förebilder i gammal, nordisk byggnadstradition i opposition mot den vid sekelskiftet förhärskande snickarglädjen. Arkitekten Lars Israel Wahlman uppförde villan 1904-05 som sin egen bostad. Den är knuttimrad och utformad som en loftbod, sammanbyggd med en stuga (arkitektens ritkontor) genom ett övertäckt vindfång. Timret är friliggande och brunfärgat med röda knutskallar. Fönstren är smårutiga och blyinfattade. Interiören är välbevarad. Väggtimret är synligt, vitmålat i bottenvåningen, brunmålat i övervåningen. I bottenvåningen finns bl a en alkov med fasta bänkar. Trappan till övervåningen har profilerade stolpar och fasta skåp. Dörrarna i båda våningsplanen pryds av kraftiga ornament i relief. Övre salen har synliga takåsar."

KÄLLA: Byggnadsminnen 1978-1988 - Förteckning över nya byggnadsminnen 1 juli 1978-31 december 1988 enligt lagen den 9 december 1960, nr 690. Riksantikvarieämbetet (RAÄ), (Uppsala: A & W), 1989. ISBN: 91-7192-752-2
Det här fantastiska huset ligger i Stocksund och är idag privatbostad. Därför var det lite svårt att komma så nära inpå som jag skulle velat.

Läs fler av mina skriverier om Lars Israel Wahlman här. 

Kommentarer

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Mor, lilla mor...

Nordanvinden och Solen

Halliken Helges lilla Beda