Gamla stan i Bourbon-Lancy

DSC_3452b

Vi har tagit för vana när vi reser i Frankrike att äta vår lunch ute. Vanligtvis hittar vi bra små restauranger på landsbygden som serverar god och vällagad mat. Trerätters till modesta priser. Sedan äter vi bara något lätt och enkelt i husbilen på kvällen; grönsaker, bröd, ost.

Och mycket landsbygd blir det. Vi undviker helt betalmotorvägarna, péagerna, eftersom vi annars måste betala lika mycket som en lastbil för vår husbil.

Fördelen med detta är att vi får se mycket vackert och pittoreskt. Nackdelen är att vi ibland – genom fröken Lurs försorg – hamnar på RYSLIGT små vägar.

DSC_3481b

Den här dagen kom vi till den lilla staden Bourbon-Lancy alldeles invid floden Loire. En stad med en mycket gammal stadskärna.

Efter att vi ätit gott traskade vi rätt över torget, i vars ena ände ett uråldrigt torn tronade. Uråldrig tron tornade. Nåja, La Tourelle du Beffroi. Klockstapeln.

DSC_3451b

När man tittar in genom portalen i tornet ser man det här. En vansinnigt pittoresk gammal stad med massor av roliga detaljer.

DSC_3456b

Snirkliga gångjärn på dörrarna.

DSC_3457b

En rolig gubbe i tornöppningen som drar i en kedja så tornklockan slår. Med en livs levande duva på huvet. Varje gång gubben klämtade for duvan förskräckt till väders.

DSC_3461b

Drakvattenkastare på stuprännan.

DSC_3462b

Korsvirke och tegel.

DSC_3464b

En annan gubbe som spelar klarinett på näsan.

DSC_3463b

Tittdjur och gapdjur och Gah!

DSC_3467b

Emser verkade smått överväldigad av mångfalden.

DSC_3468b

En gammal skylt. Men jag tror knappast den är medeltida. Inte fanns såna geväder på medeltiden?

DSC_3471b

Det märktes att vi färdades “off season” för vi var så gott som ensamma på kullerstensgatorna.

DSC_3472b

Och vad skymtar här?

DSC_3473b

En välskött gammal trädgård.

DSC_3475b

Staden ligger i västra Bourgogne i hjärtat av det gamla Gallien. Bourbon-Lancy var en kurort med varma källor som har varit kända och använda sedan romartiden. Under medeltiden var Bourbon-Lancy ett viktigt fäste och förläning för familjen Bourbon.

DSC_3476b

Gatorna i den gamla delen av staden slingrar hit och dit och överallt bor det folk som odlar på varenda plätt dit solen kan tänkas nå. Än ett fikonträd, än ett par vinrankor.

DSC_3479b

DSC_3482b

Och humor verkar de haft (ha) också.

Kommentarer

 1. Skottgluggar i tornet?
  Det där med varma källor låter inte fel. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, jag vet inte riktigt vad det är. Och de där varma källorna. Jag vet inte om de fortfarande är varma eller om de liksom svalnat. I närheten finns ju dessutom utslocknade vulkaner, trots att det inte finns någon tektonisk gräns just här. Mysko.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Min kära gamla Husqvarna Automatic

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Svart

Gyllene snittet

Mor, lilla mor...

Nordanvinden och Solen

Halliken Helges lilla Beda