Vattenkraftverket i Borgvik

DSC_2600kv

Fallen vid Borgvik, i älven Värman som aldrig frös till, nyttjades tidigt för vattenhjul och kvarnar och som mest fanns här åtta stycken. Kvarnverksamheten höll på ända in till mitten av 1950-talet. Första elkraftverket låg vid det gamla sliperiet för att ge ström åt maskinerna som rev mekanisk pappersmassa.

DSC_2601kv

1939 byggdes en ny kraftstation vid det övre fallet. Stationen har en kaplanturbin som fortfarande är i drift. En ungdom i sammanhanget. Det finns kraftverk som har 100 år gamla turbiner i drift.

DSC_2604kv

Utskoven med den gamla Kungskvarnen i bakgrunden.

kv

Kraftverksbyggnaden är funktionalistisk i vackert tegel med en inbyggd logotyp på gaveln. Jag känner igen loggan. Har sett den under min barndom. Värmlandsörnen med initialerna BAB.

DSC_2602kv2

Men vad står initialerna för? Borgviks bruks logga var en liggande måne. Billingsfors AB? Men Billingsfors ligger i Dalsland som har en tjur som symbol. Någon som vet?

Kommentarer

 1. Staffan Engström, Klässbol25 augusti 2015 03:35

  BAB står för det anrika skogs- och pappersmasseföretaget Billerud AB. "Ägde" på sin tid nästan hela Borgvik inklusive jordbruk och hade sitt skogliga revirkontor också där. Vackert i Borgvik!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Staffan och välkommen hit! Jaja, naturligtvis. Billerud. Frågan är om det inte var det jag tänkte på men fastnade på Billingsfors. Jag vet ju innerst inne att det var Billerud.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.