Vattenkraftverket i Håverud

DSC_2509k

Döm om min stora förtjusning när vi vid sidan av den berömda akvedukten i Håverud fann ett fullt fungerande vattenkraftverk. Det har väl knappast undgått någon som följt min blogg ett tag, att jag mer eller mindre samlar på vattenkraftverk.

DSC_2510k

På sidan av byggnaden har det en gång (troligtvis) stått HÅFVRESTRÖMS AKTIEBOLAG HÅVERUD men texten har blivit borttagen och är numer en smula svårläst.

DSC_2511k

stf

I Svenska Turistföreningens årsskrift 1936, temanummer om Dalsland, i kapitlet Från järn till trä av Olof Forsén, finner jag bilden ovan från Håveruds bruk. Foto: Ahrenbergsflyg. Bildtexten lyder som följer:

“Håveruds bruk ligger inkilat mellan skogshöjder och vatten. Över Upperudsälvens djupa klippfåra leder Dalslands kanal genom den berömda akvedukten, vilken en gång i världen räknades som ett ingenjörskonstens mästerverk.”

Och från kapitlet saxar jag följande text:

“År 1880 grundades Håvreströms A.-B., vars förste ledare var Alex. Halling. […] Den första elektriska anläggningen i Dalsland gjordes av Alex. Halling — sonen berättar om den underliga stämning som rådde när en vinterkväll strömmen släpptes på för första gången och tråden i glödlampan började lysa rött.”

DSC_2518k

Kraftverket byggdes 1906 för att förse brukets sliperi och pappersmaskin med el istället för att som tidigare ta kraften direkt via vattnet.

Vattnet togs, och tas fortfarande, via en lång bergtunnel nordväst om fallen i sjön Åklången.

DSC_2513k

Tuben som förde vattnet in till sliperiet finns fortfarande kvar.

DSC_2519k

DSC_2520k

DSC_2540k

DSC_2542k

Verket byggdes till 1915 och har idag tre turbiner med en fallhöjd på tio meter.

DSC_2543k

DSC_2545k

Tätt över vattenytan seglade svalor som sedan snabbt sisslade in under utskoven. Måhända de funnit boplatser där.

DSC_2548k

Det var nog – på denna turistort av rang – bara jag och min syster som intresserade oss för vattenkraftverket.

Kommentarer

  1. En av fördelarna med att samla på vattenkraftverk är att samlingen inte tar upp minsta lilla plats hemmavid. Ja, möjligen på foton då. ;)
    Har du något av Luleälvens kraftverk i samlingen än? Här finns de riktiga bjässarna.
    http://vattenkraft.info/?what=Lule%C3%A4lven

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, där kanske jag inte riktigt kan hålla med. Eftersom jag plåtar högupplöst, tar vareviga vattenkraftsbild upp cirka 14 mB. På min hårddisk. men det är klart, någon hylla att damma för vattenkraftverk behöver jag ju inte skaffa. ;-)

      Och nej, de riktiga bjässarna har jag ännu kvar att upptäcka. Men det är bara en tidsfråga.

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg