Rötter djupare än vi trodde…

…om Östra Ämtervik, Selma och Lövens långa sjö.

DSC_2455e

Hur vi än bär oss åt, min syster och jag, hamnar vi alltid här. Vi säger Gävle och hamnar i Östra Ämtervik, vi säger Deje och hamnar i Östra Ämtervik. Vi säger Karlstad och hamnar i Östra Ämtervik. Vi har till och med sagt Forsbacka och hamnat i Östra Ämtervik.

Det är som om något drar.

Rötter.

Vi trodde kanske de var av, men de verkar växa sig än segare med åren.

DSC_2457e

Och när vi ändå är här måste vi förstås till kyrkan.

För att hälsa på farmor och farfar. Fast farfar har vi aldrig träffat. Han dog i maj 1945. Vi hälsar på honom i alla fall.

DSC_2466e

Vit och vacker ligger hon där på höjden. Selmas Lagerlöfs kyrka i Prästbol. Farmors och farfars kyrka. Mild som en vårmorgon inuti.

DSC_2460e

För här sover de, alla tre. Mest besökt naturligtvis Selma. Författarinnan, Östemtingskan, Nobelpristagerskan. –Fruarna först, Selma lilla!

Farmor och farfar får besök en gång om året. Vi är deras enda barnbarn. Kyrkorådet sköter graven. Vi har långt hit båda.

selma

Naturligtvis kände de varandra. Selma dog fem år före farfar. De bodde en kilometer från varandra. Mårbacka och Östagårn i Högberg.

DSC_2463e

De heter så gårdarna i Östra Ämtervik: Där Väst, Där Fram, Där Opp, Där Ner, Mellastôga, Systôga, Oppi Gårn eller När Carlsson. Antingen platsbeskrivande, verksamhetsbeskrivande eller efter vem som bodde där. Farmors far kom från Där Väst i Högberg.

dv

Bilden från Där Väst kommer från pappas kusin.

Troligtvis har vi avlägsna släktingar överallt här oppe. Rötter. Och grenar. I Östra Ämtervik.

När pappa gick på Ultuna började varje blivande agronomkull med att ge varandra smeknamn. Smeknamn som sedan hängde med resten av livet. Och sammanhållningen mellan kurskamraterna var stor. Far fick heta Löven. Efter Lövens långa sjö i Selmas Gösta Berlings saga. Fryken. Mellanfryken den fagra. Den djupa. Den kalla.

rr

Definitivt rötter.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.