Brattforshyttan

DSC_2398bh

Varje år, första veckan på min semester, brukar min syster Ninna och jag göra en Sommartur. Färden brukar gå från punkt A (Stockholm) till punkt B (norra Bohuslän) men slingret däremellan brukar skifta. Vanligtvis brukar vi på ett eller annat sätt hamna i Värmland, där en del av våra rötter gro.

DSC_2400bh

Brattforshyttan utanför Filipstad var ingalunda det första stoppet. Det första stoppet var Engelsbergs bruk, men det har jag ju redogjort för ganska noggrant tidigare, så jag lät kameran vila den här gången. Det som var chockartat med det besöket var att få se härjningarna efter den stora branden förra sommaren, och hur nära världsarvsbruket den faktiskt kommit. Månlandskap. Svart månlandskap. Jag tog inga bilder, det var liksom för starkt.

DSC_2402bh

Brattforshyttan är en gammal hytta, anteckningar om en hytta på den här platsen finns redan från 1500-talet. Ovan rostugnen. Det är något särskilt med rostugnar. Formen. Teglet.

DSC_2406bh

Den här dagen var en av de där riktigt varma i början av juli, då det nästan inte gick att vistas i solen. Vi smög i skuggan och att hitta en sval parkeringsplats för husbilen var nästan omöjligt.

DSC_2407bh

Gass över masugn och rostugn.

DSC_2408bh

När vi lämnat hyttan och åkte vidare västerut, såg vi plötsligt kraftig rök vid horisonten i värmen. Nej! tänkte vi. Inte nu igen! Det var ju så det började förra året. Men vi hörde inget på lokalradion och inget stod att läsa i Wärmlandstidningen heller.

Puh för den här gången.

Kommentarer

 1. Ja, varmt var det! Som om masugnen var igång...

  SvaraRadera
 2. Det är något visst med de gamla hyttorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad det nu kan bara. Att bergsmannen morfar har ett finger med i spelet för min del, det är jag säker på.

   Radera
 3. Nu tomt och tyst. Vackert och vemodigt. Då liv och väsen. Jag skulle vilja höra en masugn och hytta igång.
  Att resa från punkt A till B via olika vägar och leder låter som en otroligt trevligt mångårigt projekt. Lite avis blir jag allt - det finns alltid något att se även långt-bort-i-skogen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vackert och vemodigt. Jag tror att det var ett sjujäkla liv när ugnarna var igång. Oväsen och rök. Men som morfar skrev: "...jag såg poesin över den magiska kranslågan på masugnen eller i de gnistrande kristallerna i malmen nere i de djupa gruvorterna. Jag såg konstnärliga belysningseffekter nere i bessemerverk och valsverk."

   Radera
 4. Har inte sett skogsbrandens härjningar med egna ögon, men farligt nära Ängelsberg tydligen. Vackra trakter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I sanning farligt nära. Räddningsfolket måste verkligen slitit som djur för att hålla elden stången.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.