Biograph

_DSC0072b

Nästan överallt i världen heter det någonting på cinema eller kino, av ordet kinematograf som i sin tur kommer av grekiskans κίνημα, kinēma, "rörelse", och γράφειν, graphein, "skriva".

Här i Sverige däremot kallar vi det biograf eller bio, och det kommer sig av att en av de allra första filmprojektorerna som användes, helt enkelt var av märket Biograph.

Så kan det bli.

Denna gamla neonskylt återfinnes i Askersund.

Kommentarer

 1. Bio-skylten ser lite trött ut. Tycker det var roligare med biograferna spridda över stan (Göteborg) än att de som nu är koncentrerade till ett par ställen.
  Intressant upplysning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Små, intima kvartersbiografer! Visst blir stämningen en annan? Biografpalatsen är inget annat än upplevelseindustri för blaserade människor som pratar högt och prasslar med påsar...

   Radera
 2. Askersund är en vacker liten stad. Jag brukade besöka den varje sommar fram tills för ett par år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer! Det är en vacker liten stad i år också.

   Radera
 3. Mira, här hos dig lär man sig alltid något nytt. :)
  Och just detta får mig att minnas att jag inte minns när jag senast såg film på en riktig BIO. Det är jähattelänge sedan. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoa! Jag såg Hobbit - Smaugs ödemark i julas. Innan dess var det väl... Shakespeare in love... eller?

   Radera
 4. Just det, något nytt! Härligt bedagad skylt, fint att den får sitta kvar. Kanske lyser fribokstäverna i mörkret och visar biobesökarna vägen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst hoppas vi att de lyser i kvällsmörkret. Jo, det säger vi att de gör!

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.