Engelbrektskyrkan 100 år

_DSC0216e

Engelbrektskyrkan på Östermalm i Stockholm är en byggnad jag gärna återvänder till gång på gång och varje gång jag kommer dit, upptäcker jag nya vinklar, nya detaljer.

_DSC0219e

Den är ritad av en av mina favoritarkitekter, Lars Israel Wahlman, och just i år är det 100 år sedan den invigdes. Lars Israel var allkonstnär. Han ritade inte bara kyrkobyggnaden utan även församlingshuset, inredningen, textilierna, armaturerna, kyrksilvret och trädgården runtomkring. Han kom till och med med förslag på vilka växter som skulle planteras.

_DSC0221e

Wahlman ville att det skulle se ut som om kyrkan växte direkt ur berget den ligger på, och så blev också Engelbrektskyrkan Bergspredikans kyrka. De massiva valven i kyrkan vilar på åtta pelare i granit som bär saligprisningarna från Matteus 5:3-10 ristade direkt i stenen.

Lärkstaden_stadsplan_1935

_DSC0222e

_DSC0223e

_DSC0224e

Både kyrkobyggnaden och församlingshuset har sockel i natursten, linjemejslad granit och ovan den handslaget, rödbrunt tegel. Församlingshuset stod färdigt redan 1911.

_DSC0225e

_DSC0227e

_DSC0229e

Koret med målningar av Olle Hjortzberg, stuckreliefer av Tore Strindberg, altaruppsats i silver av Olga Lanner samt bonader av Handarbetets vänner efter instruktioner av Wahlman.

_DSC0231e

Sex av silversköldarna hade ursprungligen varsin alabasterstjärna i toppen som belystes av en bakomliggande lampa. De ser märkligt moderna ut. Eller så är de helt enkelt tidlösa.

_DSC0230e

_DSC0232e

På varsin sida av koret står fyra nioarmade kandelabrar av svart smide med detaljer av mässing och glas, ritade av Olga Lanner och tillverkade av konstsmeden Petter Andersson.

_DSC0242e

_DSC0243e

Adam, Eva, ormen, äpplet och det bistra resultatet av den nyfikenheten.

_DSC0246e

Upprättelsen och uppståndelsen.

_DSC0244e

En av de ljusstakar Lars Israel Wahlman ritade för altaret.

den

Till jubileet utgavs boken ovan, “Den vill vara ny och stark” Engelbrektskyrkan 100 år, Statens centrum för arkitektur och design. Detta är en bok jag varmt rekommenderar om man vill läsa mer om arkitekten, kyrkan och tidsandan då den ritades och byggdes. Här finns, förutom initierade texter och fantastiska nya och gamla bilder även ritningar och skisser av hus och interiörer. En guldgruva.

Beställ boken här http://www.arkdes.se/articles/den-vill-vara-ny-och-stark

Precis som Lars Israel Wahlman själv säger “Engelbrektskyrkan vill icke se gammal och ärevördig ut, den vill vara ny och stark.”

Se inlägg från mina övriga besök i Engelbrektskyrkan:

Kommentarer

 1. Ååå och oj! Så fint! Tack för härligt inlägg med inspirerande bilder.
  Jag måste nog ta mig dit igen nån dag och titta och så förstås "heja på Lars Israel".

  SvaraRadera
 2. mm mormor och morfar gifte sig där 1922.

  SvaraRadera
 3. Önskar att jag hade en fungerande blogg. Den jag har nu funkar inte med Googles sökningar. Om jag hade kraft skulle jag gå över till Wordpress, men jag får blogga i lönndom i stället...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.