Utanför Arvfurstens palats

_DSC1228sa

När man ändå står och trampar utanför ett hus, kan man lika gärna fotografera lite innan man blir insläppt.

_DSC1229sa

Speciellt om huset ifråga råkar vara det ärevördiga Arvfurstens palats på Gustav Adolfs torg i Stockholm.

_DSC1231sa

Och som vanligt blir det då en smula udda vinklar.

Palatset fick sin nuvarande utformning 1783-94 och byggdes för prinsessan Sofia Albertina, som var syster till Gustav III. Arkitekten hette Erik Palmstedt. På platsen låg dessförinnan Torstenssonska palatset som inlemmades i det nya huset.

5040784581_2d08864ac4_z
Bild från National Heritage Board – Flickr

När Sofia Albertina dog 1829 testamenterades hennes palats till landets arvfurste och prins Gustaf, prins Oscar och prins Eugen har sedan dess ägt det.

Staten köpte huset 1902 och sedan 1906 huserar Utrikesdepartementet här.

Kommentarer

 1. Tycker om både byggnaden och arkitekten som ju också står bakom gamla börshuset på Stortorget...som du så klart vet. Tänk att inte det gamla gustavianska operahuset fick vara kvar, den byggnad som liknade arvfurstens palats. Menar du att du även klev in till UD? Eller stod du bara där och trampade ändå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst var det fisigt att inte tvillingbrodern mitt emot fick vara kvar. Omodernt! Puff ikull med det bara! (Hört det förr?)

   Och jo, jag klev in och hälsade på hos UD, men bilderna jag tog där lämpar sig inte för bloggande...

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.