Blåsmaskin, martinugn och kugghjul

_DSC1830k

En av den här julhelgens stora upplevelser var när min syster en mellandag kom gångande med en stor rulle under armen. Hon hade hittat den på vinden, och andäktigt rullade vi upp den på stora matbordet.

_DSC1833r

Den visade sig innehålla ritningar och skisser från morfars tid på Bergsskolan samt från hans tjänstgöring som bergsingenjör.

_DSC1836r

Minutiöst noggranna ritningar av blåsmaskiner och martinugnar, kugghjul och lyftkranar.

_DSC1838r

_DSC1854r

_DSC1853r

_DSC1857r

Ritningarna är konstverk i exakt skala och jag inser att utbildningen till bergsingenjör för hundra år sedan även krävde sin man vad gällde noggrannhet och konstnärligt sinne.

_DSC1859r

_DSC1860n

Med i den digra rullen fanns också en detaljplanekarta från Nyköping…

_DSC1841s

ett åldrigt sjökort med utsökta detaljer…

_DSC1871v

en blåkopia av gruvfogdebostaden vid Vreta gruvor. Huset som sedan blev familjens hem…

_DSC1827k

_DSC1824k

Samt en flera meter lång “Magnetisk vertikalintensitetskarta öfver Klockfältet i Skinnskatteberg”. Ej upprättad av morfar, men med största sannolikhet använd vid något av hans många uppmätningsjobb vid gruvor runt om i landet.

Denna rulle är en sannskyldig skatt och det börjar bli tämligen uppenbart för mig varifrån jag fått mitt stora intresse för gammal teknik!

Fler detaljer från denna spännande rulle kommer säkerligen att dyka upp på Miras Mirakel eller Morfarsbloggen.

Kommentarer

 1. Rena rama konstverken...

  SvaraRadera
 2. Farlig blogg det här! Klickade på länken till morfarsbloggen. Nu har jag suttit och läst om hans äfventyr i Lappland och Östergötland i två timmar. Vilken skatt ni har och så bra ni förvaltar den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men kära söta! Ja, morfar skriver intressant. Det var därför vi ville att fler skulle få se.

   Radera
 3. Alldeles underbart! Vad är en kista full med guld mot detta? Skatter kan komma i många skepnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stora och små Mirakel! :)

   Radera
 4. Fantastiskt att det finns bevarat efter din morfar. Vilket fynd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det finns så mycket mer kvar att rota i.

   Radera
 5. Hej har du fler bilder på vreta gruva? Hade varit jättekul då vi bor där och har haft det i snart 38år ända sen innan jag föddes! Roine gustavsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Roine! Så spännande! Vi har varit förbi och tittat några gånger på platsen och huset som morfar lät bygga till sig och sin familj, men inte riktig vågat oss gå fram och knacka på. Det finns fler ritningsbilder och någonstans i arkivet några fotografier. Om du går in på http://heijkorn.blogspot.com och söker på Vreta så kan du läsa mer.

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.