Tidsignaler

Tidsignaler kallas tecken, som angifva en viss tid vid ett bestämdt ögonblick, enligt förut gjorda bestämmelser.

Dessa signaler kunna utföras med en kula (tidkula), som upphissas på toppen af en stång och faller i det bestämda ögonblicket, eller med en kon, hvilken ihopslås som ett paraply, eller genom en flaggs nedhalande, en kanons affyrande o. s. v.

_DSC0103s[8]
Solkanonen i Åtvidaberg.

I vissa land stå tidsignalerna å resp. orter i elektrisk förbindelse med något af landets förnämsta observatorier och afgifvas alltså samtidigt.

stigberg4

I Sverige gifvas tidsignaler med tidkula i Stockholm (å Mosebacke), Göteborg, Malmö och Karlskrona, då Greenwichs medeltid är 0t. 0m. 0s. (= Sveriges medeltid 1t. 0m. 14s.«).

Zeitball_in_Bremerhaven_-_Rudolf_Stieler_-_um_1876
Tidkula i Bremerhaven. Wikimedia commons.

Signalerna gifvas flere dagar i veckan från tornen å navigationsskolornas lokaler, i Karlskrona från ett torn på örlogsvarfvet.


Navigationsskolan i Göteborg. Foto: Rolf Broberg

I Norge finnas tidkulor i Kristiania, Bergen och Trondhjem, hvilka falla kl. 12 middagen. Sådana tidsignaler äro företrädesvis afsedda för sjöfarande, som önska genom dem reglera sina kronometrar, medelst hvilka longituden ute på hafvet bestämmes.

Nordisk familjebok. 1800-talsutgåvan.

_DSC0012s

Högst uppe på detta torn på gamla Navigationsskolan i Stockholm sitter en numer åter fungerande tidkula (sägs det). Men jag var för kort i rocken för att komma åt att fotografera den.

Kommentarer

 1. Det här hade jag ingen aning om! Tack Mira! (å Mosebacke)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste ta mig upp dit vid tillfälle, när klockan är dags, och se om det verkligen fungerar.

   Radera
 2. Tänkte mest på radions tidssignaler. Men dom kanske man aldrig hör numera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kom senare. Kanhända berättar jag även om dylika tidsignaler senare...

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.