Julgran ut

Jahapp!

Så var det färdigt för den här gången och ut med alla julsakerna inklusive granen.

_DSC0369ju

Många är väl de halvdöda granstackare som likt barriga skelett åkt ut under helgen efter att ha gjort sitt i stugorna.

Somliga har kanske haft julgransplundring. En företeelse som kommer sig av att man förr hängde ätbara saker i sin gran; äpplen, karameller och pepparkakor. Och det måste naturligtvis tas tillvara och ätas upp. Gärna under festliga former.

Vad som förvånar mig en smula är alla de som hystar ut sin gran på gatan och förväntar sig att någon annan ska ta hand om den. Eller lägger dem i en hög på torget. Först kommer en gran och det dröjer inte länge förrän där ligger en hel hög. Som någon annan ska bära bort…

_DSC0370ju

Något som någon annan faktiskt tar bort, är de offentliga granar som pryda vår stad.

Ner med dem! Lastbilar och kranar.

_DSC0368ju

_DSC0366ju

Snart är glada julen slut, slut, slut.
Julegranen bäres ut, ut, ut.
Men till nästa år igen
Kommer han vår gamle vän,
Ty det har han lovat.

(Liten julvisa av Sigrid Sköldberg-Pettersson text och Emmy Köhler musik.)

Gott!

Nu börjar vi på ny kula (!)

Kommentarer

 1. Vad trevligt att du är traditionsenlig och avslutar julen vi Tjugondag Knut. Och jag förmodar att du inte startar redan i oktober ;-)
  Nu vardagsljus över oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjugondag Knut åker julen ut. Därvidlag är jag stenhård. Och inte en julpryttel in före första advent; julvinklar och stjärnor i fönstren. Efter Lucia kan lite rött pynt få komma in, men inget mer. Och sen, så fort som möjligt ut med alltihop igen. Julen får man inte slita på. Nu vinterljus, vårvinterljus och vårljus över oss. Till vardags som till helgs.

   Radera
 2. Minns med en viss saknad min barndoms julgranplundringar, dels de i hemmet och dels de som ordnades i Stadsparken. Med fyrverkeri, sång och dans. Det var tider det. Undrar förresten om kommunens existerar fortfarande? Knappast, ser aldrig några annonser om dem numera.
  ---
  Och, Mira, hjärtligt tack för tipset om "e-postkommentarer" (på Violas blogg)! Installerades snabbt och funkar perfekt! Ta emot en tacksam kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annica: Även jag minns festliga julgransplundringar med vidhängande samkväm. Finns inte heller kvar. Utom i somligas minne. Barnadröm.

   Åh, varsågod med e-postkommentarerna. Det underlättar verkligen. Och knöliga gadgets är inte lika pålitliga som en funktion installerad av Blogger själva. Kramen tas tacksamt emot i snöyran!

   Radera
 3. Inte en "julsak" fram förrän tidigast kvällen före julafton. Och granen kläs på julafton.
  Hörde förresten idag om någon som tog emot gamla julgranar och lät sina getter äta/leka med dem.
  Undras om fåren...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ninna: Julvinklar? Hyacinter? Och adventssjärnan som sitter uppe året om? ;)

   Mumintrollsgetter! Kanske borde kommunen ha en skock mumintrollsgetter för att ta hand om utlevade granar. Sen kunde det bli kommunal getost med barrsmak... :()

   Radera
 4. Julvinklar och hyacinter hör till adventssaker. Julsaker är tomtar och glitter och annat krafs...

  SvaraRadera
 5. Nähä, fårena ville inte...

  SvaraRadera
 6. Läste i sammanhanget om Knutsmasso i Gimo (http://www.knutmasso.se/)... Vilket engagemang! Tack förresten för en jättetrevlig blogg med massor av intressant läsning och fina bilder. Är dock lite dålig på detta att kommentera, men försöker verkligen bättra mig på det området...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.