TelefonklotterJag sitter vid mitt skrivbord i godan ro och rätt vad det är ringer telefonen. Framför mig ligger post-it-blocket och jag griper genast tag i pennan omfall något skulle behöva antecknas. Det blir ett lite längre samtal och pennan löper planlöst på blocket istället för att skriva ner väsentligheter.

Efteråt tittar jag intresserat på det jag åstadkommit på blocket. Ett liksom vidsidanav-tecknande med tankarna någon annanstans. Typiskt telefonklotter, men symmetriskt den här gången. Som ett mattmönster.

Fenomenet intresserar mig.

Det blir alltid mer eller mindre kreativa figurer på den papperslapp jag råkar ha bredvid telefonen när det ringer. Speciellt om det blir ett lite längre samtal och jag sätter mig ner.

Hur gör du? Telefonklottrar du? Hur ser det ut? Blir det teckningskonst av oanad höjd eller blir det huvudfotingar?
Vad vill bilderna säga? Och blir det skillnad om du pratar i mobil eller fast telefon? Eller telefonklottrar man överhuvudtaget när man pratar i mobilen? Är telefonklottrandet på väg att försvinna?

Vore kul att veta.

Kommentarer

 1. Jag ser en broderad kudde...
  Telefonklottrar -njae...
  Däremot sammanträden.

  SvaraRadera
 2. Ninna: Varsågod! Mönstret är ditt för fri tolkning!

  Sammanträdesklotter...

  SvaraRadera
 3. Men så fin undermedveten kurbtsteckning.

  Själv klottrar jag mestadels ord, lite planlöst. Annars blir det geometriska mönster i hörnen på papperet. Och i mobilen - nej inget klotter. Som du påpekar är kanske telefonklottret på väg ut. har aldrig tänkt på detta fenomen tidigare. Tack för ögonöppnandet!

  SvaraRadera
 4. Ja det finns ju drömtydare så kanske en egen verksamhet? Kanske är den på utdöende då jag inte är lika aktiv med mobilen

  SvaraRadera
 5. Vilket vackert mönster! Och intressant fundering. Mitt klottter brukar - för det mesta - bestå av några vilsna streck.

  Det är fler som har funderat över om telefonklottret (doodling) är en utrotningshotad konstart. Kolla den här sidan:

  http://annikabryn.blogs.se/2011/07/18/telefonklotter-den-maenskliga-konstens-upphov-11497057/

  SvaraRadera
 6. Viola: Det vore synd. Jag kan tänka mig att mitt ibland alla huvudfotingar och regnbågar har fötts ett eller annat mästerverk.

  Naturens hus: Bildterapi kanske...

  Annica: Även vilsna streck kan ha sin betydelse och funktion. Jag kan mycket väl tänka mig att fler än jag funderat i de här banorna. Det är sällan man är unik...

  SvaraRadera
 7. Intressant det här Mira,
  jag är som du, klottrar så fort jag pratar i telefon, om jag sitter stilla.
  Det blir olika mönster; prickar, streck och krumelurer som liksom växer organiskt över pappret... och hur mycket det brer ut sig beror på hur länge jag pratar :-))

  SvaraRadera
 8. För mej blir det mest sammanträdesklotter och av nån outgrundlig anledning är de också symetriska. Kan det bero på sammanträdet är "inrutat" och håller viss struktur?

  SvaraRadera
 9. Karin: Ja, visst verkar det vara något organiskt över det här klottrandet. Oavsett det blir kurbitsar eller vilsna streck så växer de ut över papperet som någon sorts bläckklorofyll.

  Kors och Tvärs: Det där med symmetrin är också spännande. Jag undrar vad det är för del av hjärnan som träder in när man tecknar omedvetet på det här viset. Finns säkert någon som vet...

  Det vore roligt om ni alla någon gång ville visa någon av era telefon- eller sammanträdesklottor på era bloggar!

  SvaraRadera
 10. Jag tycker ditt klotter ser ut som en hund med randig nos och så en till upp och ner, som ett spelkort.

  Minns att vi en gång på Teckningen i skolan, skulle rita telefonklotter. Det var en ganska konstig uppgift för det bygger ju på att man just pratar i telefon eller är upptagen med ANNAT, inte har teckningslektion.

  Men ritande/klottrande blir det lite varstans för min del!

  Har en gammal skolbok där min mamma har ritat allt möjligt. Mycket kul! Och tidstypiskt. Om jag bara visste var den ligger...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.