Men milda Moses - han gör plistersoppa!

Gissa om jag for i taket från TV-soffan ikväll när vi satt och tittade på "Här är ditt kylskåp" på Sveriges television. TV-kocken Erik Fröderberg kokar soppa på vitplister till Carola, i tron att det är nässlor.

Tur att vitplister inte är giftigt...
Vitplister, Lamium albumBrännässla,
Urtica dioica

Jag tycker att om man är duktig kock och ska ge sig ut i buskagerna och plocka mat, så ska man åtminstone kunna skilja på vitplister och brännässla. Även om de är rätt lika.

Var det inte förresten Ernst som kryddade brännvin med skvattram istället för pors i TV för ett tag sedan också. Herregud...


Kommentarer

 1. Om det ska kokas saft någon gång så får man hoppas att de vet att skilja på gullregn och fläder...

  SvaraRadera
 2. Jag såg också på programmet och fick mig ett extra skratt. Tur säger jag också, att det bara var en ogiftig plister.

  SvaraRadera
 3. Jag såg också programmet men är inte lika uppmärksam som dig.

  SvaraRadera
 4. Annica: Hu ja, eller äkta fläder och druvfläder. En lite kurs i grundläggande botanik för kockar som ska plocka mat ute vore inte fel...

  Pettas: Ett alldeles utomordentligt sätt att skilja på nässla och plister: nässla bränns!

  Randiga Tråden: Jag satt där och tittade och så ser jag plötsligt - men herregud, vad är det han tar??? Och den blommade ändå. Utan blommor är de svårare att skilja åt. men som sagt. Nässla bränns. Det gör inte plister.

  SvaraRadera
 5. Så uppmärksamt av dig! Och illa, illa att ta fel växt! Nu fick jag förklaringen till varför han inte verkade bränna sig.
  Han verkar vara en rätt kreativ kock som kan hitta på vad som helst. Jag har tyvärr inte fått en känsla av hur det smakar det de äter. (Jag menar som i Trädgårdsfredag, där man verkligen är MED dem.) Här sitter man bara och tittar och plötsligt är programmet slut.
  Kanske var inte vitplister-soppa så himmelskt gott.

  SvaraRadera
 6. Jessica: Det går nog att göra soppa på vitplister också, men att det kommer upp till smaken av nässelsoppa tror jag inte. Hur som helst hade killen nollkoll på vad han plockade. Han talade hela tiden om nässlor och sa inte ett ljud om vitplister.

  SvaraRadera
 7. Tron gör inte allt man behöver kunskap

  SvaraRadera
 8. Även skvattramsnaps är gott, fast giftigt så det gäller att vara måttlig. För övrigt kallas skvattram även getpors.

  SvaraRadera
 9. Naturens hus: Ja. Speciellt om man visar det i TV.

  StenErik: Hej och välkommen hit! Jag skulle inte våga dricka av det i alla fall. Och Ernst pratade aldrig om getpors. Han sa pors och varnade inte ett ögonblick för giftighet. Han tog fel, helt enkelt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.