Hertha Hillfon i tunnelbanan

DSCN2500hh

Rätt vad det är när man går där och stolpar i sina vanliga, gråa novembertankar så kan det hända att man höjer blicken och får syn på något. Något som man väl egentligen sett hela tiden men som man ändå inte har… sett. Om ni förstår hur jag menar.

DSCN2494hh

Konsten i Stockholms tunnelbana kan vara en sådan sak. Den finns, men den syns inte. Eller man tänker inte på den. Man skyndar.

I gången mellan tunnelbanestationen Danderyds sjukhus och Danderyds sjukhus finns fantastiska keramikreliefer av Hertha Hillfon.

DSCN2495hh

Hertha Hillfon studerade vid Konstfack 1953-1957, och har företagit studieresor till Frankrike, Italien och Japan. Hennes ansiktsmasker är mycket suggestiva. Bland hennes offentliga arbeten kan nämnas hotellen Portalen i Jönköping och Park Aveny i Göteborg. Hon har även formgivit teaterpriset Guldmasken.

På väg mot sjukhuset påminns vi om gamla tiders läkeörter; fläder, hjärtansfröjd, maskros, hjärtstilla, krusmynta.

DSCN2486hh

Bilder av växterna och deras namn är inristade i guldskimrande lertavlor som murats in i gångtunnelns väggar.

En duva flyger bland örterna. Ett kvinnohuvud blickar hemlighetsfullt från sin upphöjda position ned på läkekonstens orm som slingrar i golvets cementmosaik.

Ett annat kvinnoansikte erbjuder värme och tröst; det är solen som generöst öppnar sin famn.

DSCN2479hh

Stationen och konsten invigdes 1978.

Så se upp när ni går...

Kommentarer

 1. Åh, så kul. Jag har aldrig varit på den stationen, det vore nog på tiden. Vilken fantastisk konst upplevelse.

  SvaraRadera
 2. Jag förstår precis vad du menar.. helt plötsligt ser man det man inte sett innan. Ett litet vardagsmirakel.

  SvaraRadera
 3. Randiga Tråden. Det finns mycket fint på många tunnelbanestationer som man aldrig har vägarna förbi... Borde kanske ta en utflykt någon gång...

  Borgmästaren: Hej och välkommen hit! Kul att du tittade in! Just så! :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.