Nävekvarn

_DSC1472n

Första stoppet vår påskpremiärresa var den lilla bruksorten Nävekvarn vid Bråvikens norra sida. Man måste säga – så här i backspegeln – att vår resa gått i vattnets tecken, och i vitsippornas. Var vi än stannat för natten har det funnits vatten. Och vitsippor i massor.

_DSC1473n

Nävekvarn var inget undantag. Sakta men säkert har de små hamnarna utmed kusten börjat vakna upp ur vinterdvalan. Det pustas och fejas på båtar och förberedelserna för årets sjösättning av fritidsbåtar var i full gång. Yrkessjöfarten har varit igång en stund redan.

_DSC1474n

_DSC1477n

Nävekvarns bruk anlades under 1600-talet och från början tillverkades mest kanoner. Det var först från mitten av 1800-talet som man började gjuta de berömda järnspisarna.

_DSC1478n

Som i varje bruksort var behovet av energi stort och redan början av 1900-talet byggdes två kraftverk i Näveån; Övre och Nedre.

_DSC1479n

Nedre kraftverket fick sin vattenförsörjning från en tub från Masugnsdammen och var i drift ända till 1959. Den nedre kraftverksbyggnaden revs några år senare, men grunden finns kvar och en bit av den kraftiga ektuben.

_DSC1480n

På fasaden till brukskontoret sitter detta stiliga Jellon, som dock tycktes titta i det blå efter verksamheten som tyvärr lades ner 2010.

_DSC1481n

Lagts ner har uppenbarligen även verksamheten i detta hus, som för närvarande lider av sorgligt förfall. Synd, för huset är vackert.

_DSC1482n

_DSC1483n

_DSC1485n

Välhållen var däremot den gamla disponentvillan som vilade gräddvit och tung i solnedgångsljuset, besjungen av sina vingade grannar.

_DSC1486n

_DSC1487n

Och bruksherrgården tronar däruppe, högt över viken.

Nere i hamnen bidade tjogtals med gåsar. Vitkindade och grå. De sjöngo. Samt vågskvalp och kluck.

Kommentarer

Populära inlägg