Paviljongen på KastellholmenVad är det för ett miniatyrsagoslott som ligger alldeles nere vid vattnet där på Kastellholmen? Med torn och tinnar och höga fönster?

_DSC0251g

Det sitter någon sorts emblem på väggen...

_DSC0255g

Hoppsan... Är det inte ett par... Skridskor?

_DSC0254g

Jo, det är just vad det är. I mitten av 1800-talet blev skridskoåkning populärt bland fint folk, och varje vinter plogades isbanor upp på isarna runt staden. Även kungen och drottningen var omåttligt roade av att grilla runt.

_DSC0256g

1866 bildades därför Kungliga Skridskoklubben i Stockholm. Utifrån ritningar av arkitekten Adolf Emil Melander byggdes denna borg 1882 "…för att i första hand bereda icke skridskoåkande damer tillfälle att kunna åse åkningen, utan att behöfva utsättas för kylan från isen, äfvensom åkande ledamöter kunde få sina ytterplagg lämpligt förvarade under åkningen, till undwikande af wådan att påtaga kalla ytterplagg, med flera ändamål…".

_DSC0259g

I den lilla viken mellan Kastellholmen och Skeppsholmen huserade även Kungliga Svenska Segelsällskapet KSSS, och endast några år efter att borgen stod klar fick även de tillträde.

Kungliga Skridskosällskapet upphörde 1901 och efter det var det bara KSSS som huserade där. Mellan 1926 och 1971 tutade Flottans musikkår här och därefter fanns här ett arkitektkontor.

_DSC0262g

2009 renoverades byggnaden med varsam hand och det lilla minirenässansslottet används nu som fest- och konferenslokal.

Skymningen föll medan jag travade runt huset och vinden låg isande på från nordväst. På andra sidan vattnet tändes neon och gatlyktor och skimrade färggrannt i de vattrade vågorna.
Så nu behöver jag inte undra längre vad det var för ett lustigt hus vi såg den där gången i maj när vi åkte runt på Stockholms vatten på egen köl...

En skridskopaviljong!

Kommentarer

 1. Det där lilla slottet har jag också undrat över, fast aldrig gått så nära. Tänk att man alltid blir både road och lite klokare när man tittar in här! Och inte minst får se nåt vackert. Tack!

  SvaraRadera
 2. Ja det finns många vackra hus i Stockholm! Kul att höra historien bakom det hela!

  /Lillianna

  SvaraRadera
 3. Tack för länken till statens fastighetsverk. Det gick att prenumerera på deras sida, så det gjorde jag. Många fina länkar till bildsidor får jag på det viset in i min Google Reader, bland annat de här snygga:
  http://tinyurl.com/2fwvmqp

  SvaraRadera
 4. Nora: Tack! Dina ord gläder meig!

  Anta Snaque: :)

  Lillianna: Jag skulle kunna gå runt dagarna i ända och hitta nya hus och platser hela tiden...

  Johnny: SFV är en guldgruva för husintresserade! Deras tidning Kulturvärlden är också en snygg och läsvärd publikation. Åh. Kan man prenumerera? Det ska jag bums göra!

  SvaraRadera
 5. Dette lille slottet lurte Lille Hjerte og jeg veldig på da vi var ute og vandret i Stockholm.
  Takk for en fin omvisning! Nå vet jeg mer til neste gang. :)

  SvaraRadera
 6. Alla dessa vackra bilder, du är otrolig.

  SvaraRadera
 7. Vilket läckert litet ställe!
  Och härliga bilder som man blivit så bortskämd med.

  SvaraRadera
 8. Anita: :) Vilken upplysningsblogg jag har!

  Randiga Tråden: A men nu rodnar jag igen... :)

  Skaffaren: Smutt som vi säger på Västkusten! Tack!

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Kolla norrteljetidning.se
  Det finns hopp för Häverödals tingshus.
  Berit i Roslagen

  SvaraRadera
 10. Fantastiskt hus, tack för beskrivningen Mira.

  SvaraRadera
 11. Berit: Hej och välkommen hit! Säger du!!! Spännande! Det måste jag genast kolla!

  Scribo: Tack! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.