KyrkfjärdenNästan längst in i Stora Värtan, i det allra innersta av Stockholms skärgård, ligger Kyrkfjärden. Det enda sättet att komma dit per båt, är genom det smala och grunda Hällsundet.

Man blir förvånad när man kommer in där, för innanför det smala sundet öppnar sig en rejäl fjärd, tre kilometer lång.

Vi har vetat om den länge, men inte kunnat ta oss dit. Storbåten sticker nästan två meter under vattnet.
Vid den västra stranden ligger slottet Rydboholm, som är från 1500-talet. Detta har jag också hört talas om många gånger, men aldrig sett, eftersom det är privatägt av familjen Douglas och inte syns från landsidan.

Obekräftade källor säger att det kan ha varit här som Gustav Vasa föddes.
Norr om slottet ligger Östra Ryds kyrka. Här har vi promenerat ett antal gånger, men inte ens härifrån syns slottet.Som ett minne från den gnistrande promenaden i januari i år, ligger en - just nu - tämligen malplacerad isvarning kvar.Kyrkfjärden är ett populärt utflyktsmål bland småbåtsägare. Hit åker man för att bada, fiska, sola eller bara guppa runt i ett synnerligen skyddat läge.På vägen tillbaka, en bit utanför fjärden, skämmer ett gammalt vrak som ingen vill ta ansvar för.Och Hägernäs strand, som ser så trevligt ut på land, ser ut som någon sorts öststatskomplex från sjösidan. Varmare färger hade kanske varit något att fundera på...

Kommentarer

  1. Vad mycket man missar när man är under isen.

    SvaraRadera
  2. Skaffaren: Menar du skylten eller är det du som mår tjyvtjockt?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.