Skansen - Sticka med Hemslöjden



Delsbodräkten är mycket rik och tillverkad i starka färger i rött, grönt och svart. Den vackra koftan är midjekort och bars till fint av kvinnorna. Någonstans i gömmorna, troligtvis på landet, finns en bild av mig i delsbodräkt på trappan till Västerängsstugan. Jag ser arg ut. Det är varmt och jag trivs inte i mössa. Speciellt inte i bindmössa.

När jag satt på Skansen den där sommaren 1980, så vävde jag strumpeband. Metervis med stumpeband.



När jag inte stod ut med det längre bad jag att få sticka på min Bjuråkerskofta och det fick jag. Mönstret var framtaget av Svensk Hemslöjd och fann nåd inför den stränga husfrun. Mönster och färger stämde bra med miljön jag arbetade i. Jag har tröjan kvar...



Kommentarer

  1. Så sticksugen jag blir!
    Margaretha
    wv=shwoolat
    en schal i ull?

    SvaraRadera
  2. em: Ja, sticksuget brukar sätta igång så här års... Just den där koftan var en riktig rysare. Det gick inte att sitta framför tv:n med den.

    Just det! Ullsjal! :)

    SvaraRadera
  3. Hej nu kommer jag kanske med konstiga frågor men det får vara så då. Var det strumpeband till delsbodräkten som du vävde?
    Om det var så var det svårt använde du bandgrind eller bandvävstol. Jag vill göra band till min syster som har delsbodräckten tacksam för svar.
    eva_hillgren@hotmail.com

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Jag letar efter ett mönster/stickbeskrivning till en Delsbotröja, har du ett?

    SvaraRadera
  5. Sunniva Kandell: Tack för att du tittade in! Jag ska rota i mina papper och se om jag kan hitta det. Fast jag tror att mönstret hette Bjuråkerskappa om jag inte minns fel. Alltså den som jag har stickat och som är på bilden...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mira. Ser att det gått många år, men chansar ändå. Försökt få ut mönstret på Bjuråkerskappa från Hemslöjden i flera år nu. Men dom vill inte lämna ut det till mej. Tycker det vore synd om det inte förs vidare till framtiden, utan bara ska försvinna som så mycket annat av våra dräkter gör. Hoppas på tur. Mvh Brittmarie Ahlström
      nygarden_s1@hotmail.com

      Radera
    2. Hej Brittmarie! Jag har letat och letat men jag kan inte hitta igen mönstret på Bjuråkerskappan. Jag fortsätter att leta. Någonstans måste det ju finnas.

      Radera
  6. Sunniva Kadell: Man kan hitta mönster till Delsbotröjan i boken Sticka med färg och tradition av Lena Nessle. Den går oftast att hitta på biblioteket annars kan man köpa den på tradera eller slöjdmagasinet.

    Tänkte ge mig på att sticka en själv jag är inte från Delsbo men det är väldigt vacker.

    Jättefin blogg =)

    SvaraRadera
  7. Mickelräv: Toppen! Så bra att du visste var det fanns mönster. Jag är rädd att mitt mönster ligge längst ner i någon gammal kartong på vinden, och dessutom är det ju inte Delsbotröjan utan Bjuråkerskappan jag har gjort.

    Tack så mycket. Hoppas Sunniva läser det här nu!

    SvaraRadera
  8. Jag har hittat mönstres in STICKA MED FÄRG OCH TRADITION och jag har börjat sticka, JÄTTEKUL!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg