Pussel

Att slå sig ner vid ett stort pussel hör till julen i min familj. Både i föräldrahemmet och i min nuvarande familj. Det är rogivande och roligt och även något man kan göra tillsammans.

När jag var barn och tonåring ägnade vi gärna jularna åt enorma, runda pussel som tog evigheter att lägga och troligtvis ligger de kvar någonstans på någon kattvind. Undras hur många bitar som fattas? Inte många skulle jag tro.

I Hussens familj köptes engelska träpussel av märket Victory Artistic Jig-saw Puzzle, inköpta - ett nytt varje jul - på NK i Stockholm. Dessa finns kvar och cirkulerar nu mellan syskonen. Vi har just fått en ny laddning om tre askar och själva lämnat två vidare.

Jag älskar dessa gamla pussel. Askarna, träbitarna, motiven: "Puppy love", "Autumn scene", "Skating on the pond", "A Japanese Greeting", "Lilac time"...

So very, very English!


Företaget G J Hayter & Co Ltd gjorde pussel i Bournemouth mellan 1920 och 1970. De gav ut många olika pussel och den vanligaste och mest omtyckta var Artistic, som har oregelbundet sågade figurbitar instoppade bland de vanliga bitarna. 1970 köpte Spear & Sons upp företaget, och de fokuserade på att producera Gold Box-pussel som liknar Artistic-serien. 

Det finns ingen bild att följa när man lägger pusslet. Det enda man har att gå efter är namnet på asken. På etiketten står:

"NO GUIDE OR ILLUSTRATION is provided with this Gold Box VICTORY Jig Saw Puzzle. To do so would destroy much of its absorbing interest. The greatest pleasure is derived from not knowing beforehand the subject which the Puzzle will make and then to see the picture gradually form as the pieces are assembled."

So very, very English!


Men se upp för vaken!

Kommentarer

 1. God fortsättning på 2021, Mira! --- Vilken härlig pusselskatt! I min familj lade vi också mycket pussel när jag var barn. Så trevlig sysselsättning. Har för mig att en låda i min ärvda chiffonjé innehåller ett pussel från barndomen. Måste kolla! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. God fortsättning själv, Annica! Ja, denna pusselskatt är i sanning värdefull. Den har aktats och älskats och är i de flesta fall hel och ren. Gå och titta i din chiffonjé och lägg upp ett pussel åt dig! Kram!

   Radera
 2. Att lägga träpussel är en gemytlig sysselsättning. Så många fina pussel ni har tillgång till - fin idé att låta dem cirkulera i syskonkretsen.
  Gott nytt år på alla sätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott nytt år, Mrs Universum! Nu ska jag gona mig åt det nylagda i några timmar och sen åker nästa upp på bordet. Ha det fint i ditt vackra Universum!

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg