Den lutande granenVi skulle få gran av en god vän. Han hade en på sin tomt som skulle passa precis. Sa han. Husse åkte och tittade. Det var en ruska. En hög och tanig granruska.

Alltså blev det till att köpa gran. Det blev en kraftig, tät och fin gran av svensk normaltyp. Gott.

När vi kom hem med den, var stammen alldeles på tok för tjock för julgransfoten. Det blev till att karva. Och så prova igen. För tjock. Ut med granen och fram med stora klyvyxan. Testa! För tjock fortfarande. Dessutom liksom lutade själva ändstycket. Stammen. Den del som skulle ner i foten. Så när vi väl fått ner omkretsen, lutade granen kraftigt åt soffan till.

Ut med granen igen och såga bort nedersta grenvarvet och så på med foten. För tjock. Igen. Ut med granen och fram med stora klyvyxan.

In med granen och på med foten. Lutar åt trappan. Av med foten och på med reservfoten. Reservfoten tappade alla sina röda duttar ner under själva stammen. Av med reservfoten och på med den gamla. Granen lutar mot väggen.

I en och en halv timme bearbetades grankraken, till och med vinkelslipen kom fram. Till slut orkade vi inte mer. Julklappar skulle bäras ut och gäster skulle komma, så granuschlingen fick luta. Åt halldörren till.

Så. Vatten måste den ha. In under det täta grenverket och på med en liter. Efter fem sekunder befann sig vattnet på julgransmattan på väg ut mot vardagsrumsgolvet. Allt vattnet.

Julgransfoten var sprucken i botten!

Med båda armarna hängande rakt ner och mungiporna åt ungefär samma håll gav vi upp. Grankraken får stå i sin spruckna fot, lätt strävande åt halldörren till. Utan vatten. Vi får kasta ut den före nyår.

Dessutom lyser den nyinköpta ledljusslingan lätt grönaktigt. Trots att det stod vitt ljus på kartongen. Men tusan, det är bättre än åt blåljushållet...
Med denna lustiga anekdot ur verkliga livet, kvällen före dopparedan, önskar jag alla mina bloggvänner och läsare en riktigt God Jul!

Hoppas att era granar står hyfsat rakt. Och skulle de, mot förmodan inte göra det, så tror jag julen kan bli precis lika god ändå. Det är liksom inte vinkeln som räknas. Tror jag.

Kram!

Kommentarer

 1. *gapskrattar*

  Men det är väl det här som hör till julen, konstiga granar o ett himla slit för att få fason på den.

  God Jul till dig o de dina :)

  SvaraRadera
 2. Haha, ja så där kan det vara. Trots att jag bor i ett skogsrikt område så har vi plastgran. Men så var den delen som går ner i foten borta... någonstans ringde det en klocka att den på något vis blivit kvar inne i huset när resterande åkte ut i förrådet i januari, och att vi lagt den "på ett bra ställe". Nu hittade vi inte stället och fick köpa en ny gran. Som lutar lite :) Jag tycker din gran var vacker! God Jul!

  SvaraRadera
 3. Bloggvännen Mira, en riktigt GOD JUL önskar jag dig och dina nära och kära. Detta gäller naturligtvis även fina Emser.

  Är man gran och så där grann då är det tillåtet att vara lite bångstyrig. Men det kanske var i busigaste laget.

  Hur har det gått med köket? Klart?

  SvaraRadera
 4. Nästa år kanske det blir en gran att hänga på väggen?

  SvaraRadera
 5. God Jul Mira! Jag tycker granen ser jättefin ut.

  Det där med ledljus är ju rena lotteriet. Jag har flera lampor i en låda som är oanvändbara. Jag kan bara konstatera att tillverkarens beskrivning av "varmt ljus" och min egen upplevelse av det inte riktigt stämmer överens :)

  SvaraRadera
 6. Hahaha granar kan vara en prövning (ungefär som att ställa in tv-antenner). Granen ser i allafall väldigt fin ut. God Jul!

  SvaraRadera
 7. Tack goa Mira, du har fått mig att gapskratta på julaftons morgon! Härligt att få börja dagen med din underhållande historia direkt från den verkliga livet:)
  Önskar dig en riktigt God Jul!

  SvaraRadera
 8. Vinkelslip var ett nytt grepp.
  Imponerad!
  Och glad.
  Riktigt glad.
  God Jul på er!

  SvaraRadera
 9. Hm...roligt! Målande beskrivning.
  Nån tidning frågade ett gäng kändisar häromdan vad dom ville ha under granen. Jag läste inte artikeln men gissar att ingen svarade "Vatten!"
  Hoppas ni får en skön jul!

  SvaraRadera
 10. Julens bästa skratt! Helt underbart beskrivet! Men du har rätt - det blir jul ändå och jag hoppas ni hade en härlig julafton. Kram Anette

  SvaraRadera
 11. Oj, ett sånt bestyr med granen :)
  Önskar dig också en god och skön julhelg!

  SvaraRadera
 12. Ojdå, vilken vardagsdramatik du bjuder på, eller juldramatik kanske är ett bättre ord! I år var vi för en gångs skull ute i god tid och fick tag på världens sötaste och tätaste och jämnaste lilla gran, men attans så den barrar... den dricker inte en droppe, stendöd redan från början. Så den lär också åka ut innan nyår trots hel julgransfot! God fortsättning på dig!!!

  SvaraRadera
 13. Haha, vilket juldrama! Hoppas granen gått att njuta av under judagarna.
  Vill minnas att det var "problem" med en lutande utegran förra året :-)
  God fortsättning säger jag hur som helst!!

  SvaraRadera
 14. Tack alla för era rara julhälsningar. Hoppas att ni haft en fin helg och nu laddar vi för nästa festivitet på årsbanan. Nyår! Ha det gott!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

Min kära gamla Husqvarna Automatic

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

S 2030 - Y90R... Vad tusan är NCS?

Gyllene snittet

Älgen ensam satt och log...

Nordanvinden och Solen

Svart