Lallerstedts postgirohus

_DSC0201pg

På baksidan av Ferdinand Bobergs Centralposthus, längs Klara Norra Kyrkogata i Stockholm, ligger ett rätt fantastiskt funkishus. Det är sammanlänkat med det gamla posthuset med två stycken “övergångar” (eller vad man ska kalla det) över Klara Norra.

_DSC0204pg

_DSC0202pg

_DSC0203pg

Det är inte mycket jag fått reda på om det här huset, vare sig via nätet eller i mina arkitekturböcker. Det enda jag lyckats klura ut är att Erik Lallerstedt ritade det för Postgirot och att det byggdes 1930-32. 

_DSC0205pg

_DSC0206pg

_DSC0207pg

Precis bakom Postgirohuset, på Bryggargatan ungefär där det står Bistro B…, låg gamla Radio Klara. Närradiostationen jag en gång var med och startade. Meddelat som kuriosa bara… 88 Mhz. 1979…

Kommentarer

 1. Säckarnas bro, har jag hört "övergången" kallas.
  M

  SvaraRadera
 2. em: Ha! Det var fyndigt. Jag funderade länge på vad en sådan där övergång kallas, men jag kom inte på något...

  SvaraRadera
 3. EM; jag har hört att den inte bara hette "Säckarnas bro", utan tom "Säckarnas bro till Dussriket" efter en postmästare som hette Duss eller något snarlikt.

  Nån som vet om det har funnits en postmästare med sånt namn ?

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Suckarnas bro har jag gått på många gånger!
  Och lånar bilden för jag drömde om postgirot där jag jobbade,slavade som man sa,åren 63-89.Inger Rozén gift Chintoh

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg