Maria Sibylla Merian

Merian_Metamorphosis_LX

Maria Sibylla Merian föddes 1647 i Frankfurt som dotter till den schweiziske gravören och förläggaren Matthäus Merian d.ä. Fadern dog tidigt och modern gifte om sig med en konstnär som uppmuntrade den unga flickan att måla.

Merian_Metamorphosis_VI_

Maria Sibylla specialiserade sig på botaniska illustrationer och utgav bland annat tre stora verk med gravyrer av växter.

Men det hon är allra mest känd för, är sina studier av insekternas metamorfos; från larv via puppa till flygfärdig insekt. Vetenskapen trodde vid den här tiden att insekter uralstrades ur gyttja och endast ett fåtal hade begrepp om hur det verkligen gick till.

Merian_Metamorphosis_XLVIII

Maria Sibylla studerade insekterna noggrant i verkligheten och följde deras utveckling och på hennes välgjorda planscher finns de avbildade i alla sina stadier. Men vetenskapen höll sig kallsinnig, de kallade fortfarande insekter Djävulens kreatur och höll sina “lärda” avhandlingar på latin. Vetenskapsmän verkar (fortfarande?) inte tycka om att få sina teser ifrågasatta.

Merian_Metamorphosis_XXVII

1715 drabbades Maria Sibylla av en stroke och lär ska ha dött som en “fattiglapp” 1717.

Merian_Portrait

Heder åt dessa oförtröttliga, noggranna, envisa kvinnor som kämpat (och kämpar) för att vinna erkännande och tillit för sin vetenskap.

Bilder från Wikimedia Commons

Kommentarer

 1. Så bra! Vi kan inte nog hylla och beundra alla de kvinnor i historien som trott på sig själva och kämpat för både sina rättigheter och sina talanger. Vad skulle världen (och vi) ha varit utan dem?

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du tar upp henne! Jag har en liten bok med illustrationer hon gjort. Das kleine Buch der Tropenwunder heter den. Hennes illustationer är ju alldeles underbara. Intressant att få veta mer om henne. Tack!

  SvaraRadera
 3. Lätt surrealistiska illustrationer som jag är SÅ förtjust i.
  Du hittar de mest förunderliga saker.
  Till min och andras glädje :-)

  SvaraRadera
 4. Annica: Jag kan bara säga en sak... Ingenting!

  Jessica: Så roligt! Som du vet är jag väldigt förtjust i illustrationer av alla de slag och en sådan liten bok måste ju vara en skatt.

  Skaffaren: :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg