Tours de Navarre et d'Orval - det mäktiga försvarstornet i Langres

Vi anlände sent till den befästa staden Langres i nordöstra Frankrike. Det var grått, blåsigt och regnigt och ställplatsen vi letat efter visade sig inte längre finnas. Då fick vi syn på en skylt om en campingplats. Skylten visade oss rakt in i stadskärnan, in bakom stora torget. Och campingen var öppen. I höstmörkret.

Tacksamma ställde vi upp vår husbil och mer anade än såg hur det såg ut i omgivningarna. Annat än att vi befann oss ganska högt och att där skymtade en mäktig byggnad.

Champ de Navarre - Navarrafältet - som numer alltså innehåller en campingplats, tillhörde en gång i tiden grevarna av Champagne, som även var kungar av Navarra. Det monumentala artilleritornet har fyra nivåer, en diameter på 28 meter och en höjd på 20 meter. Dess upp till 7 meter tjocka väggar skyddar två kraftfullt välvda rum. Artilleriet på dess takterrass skulle skydda platån framför Porte des Moulins från lede fi.

År 1515, nästan färdigt efter bara fyra års arbete, höjdes tornet med 2,5 meter för att öka räckvidden för kanonerna som skulle installeras på terrassen. Denna förvandling under uppbyggnaden ledde till en andra nivå av gargoyler och byggandet av ett ytterligare ett torn, Orvaltornet, som innehåller en spiralramp. Rampen var till för att lättare få upp kanonerna till toppen av Navarratornet.

År 1825 byggdes tornet om till kruthus. Då tillkom också det koniska taket.

Den campingplatsen kommer vi definitivt att återvända till.


Kommentarer

  1. Tack för dina fina foton. Som skulpturer är de. Och du "lyckas" alltid missa att få med en människa. Bra :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Tommy! Dessa bilder togs ganska tidigt på morgonen, så det var inte så många ute. Sen du kommenterade men innan jag såg din kommentar lyckades jag få dit en hund... ;)

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg i den här bloggen

Världens bästa kopparputsmedel!

Floran i färg – vad man finner vid vägkanten

Min kära gamla Husqvarna Automatic

John Bauer

Med husbil och hund i Europa

Gyllene snittet

S 2030 - Y90R... Vad tusan är NCS?

Svart

Nordanvinden och Solen

Älgen ensam satt och log...