Kvarnarna i Faugères

En dag i somras fick vi se en liten affisch i vår franska by. Kulturarvsdagar för kvarnar. Journées du Patrimoine de pays & des Moulins. Jag gillade affischens layout och jag gillar kvarnar, så vi gjorde ett avbrott i husfixeriet och åkte till grannbyn Faugères.


I Faugères fanns inga affischer. Jag kikade efter en liten å, eftersom jag var helt övertygad om att det handlade om en vattenkvarn. Såg ingen å. Så vi blev tvungna att fråga var kvarnen låg. Mademoisellen vi frågade visste inte riktigt, men pekade lite vagt upp mot kullarna till.

Till slut såg vi en skylt där det stod Moulins. Kvarnar. Flera? Vi åkte slingerväg upp mot kullarna till. Sen kom vi till en parkeringsplats och sen fick vi gå. Det var varmt, men fläktade ändå skönt uppe på höjden.

Det var ingen vattenkvarn. Det var väderkvarnar. Tre stycken.
Kvarnarna i Faugères är från 1500-talet och återställdes till fungerande skick på 1990-talet efter att ha förfallit under fler år.


Utsikten här uppifrån är hänförande. I sydost syns Medelhavet och klipporna vid Sète och i nordväst bergskedjan Caroux-Espinouse.


Kommentarer

  1. Väldigt vackert! Så annorlunda fransmännens syn på sin kulturhistoria är jämfört med svenskars och kanske framför allt norrlänningars. Jag blir lite avundsjuk och vill flytta ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte det... Det finns massor med kulturarv i Frankrike som står och förfaller. Många fransmän är, likt många svenskar, hjärtligt trötta på gamla tiders slit, släp och fattigdom och vill ha nytt och modernt. Det gamla överges till förmån för nybyggt utanför bykärnan. I vår by står många fina gamla vinbondehus för fäfot. Men alternativ och hembygdsrörelser med medvetenhet om den gamla kulturens värde finns trots allt. Upprustningen av de gamla kvarnarna är ett privat initiativ där elever vid en hantverksskola likt lärlingar fått rusta upp husen med gammal teknik.

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg