Fouzilhon

En kväll i mjuka, ljusa juni fick vi följa med vännen GG till en vinbondes åker utanför grannbyn Fouzilhon för att hämta sten till ett av hans projekt.


Bland vinstockar och böljande kullar fanns de allra som finaste ockrafärgade sandstenar som skulle passa perfekt till hans nya mur.På vägen tillbaka stannade vi till i den lilla byn Fouzilhon, som vi faktiskt inte kikat närmare på tidigare. En liten idyll.


Högst upp på en kulle en liten kyrka, Saint-Étienne, som gonade sig i solnedgången.Utsikten mot bergen i nordväst var slående. Toppen i fonden borde vara Pic de Vissou strax söder om Mourèze. Den där toppen syns på långt håll lite varstans ifrån, och det tog mig en ganska lång stund av hasande på Google street wiew för att identifiera den. Dit vill jag också åka.
Runt den lilla kyrkan löper trappor, planteringar och gångar, allting välhållet och omhuldat och spännande att smyga runt i.

Vid den öppna platsen framför kyrkan fann vi en skylt som i översättning lyder ungefär såhär:

Place de la Cadeno. (Cadeno betyder kedjan.) Namnet på den plats där det gamla feodala slottet låg, som förstördes under religionskrigen. På platsen byggdes senare ett vattentorn som revs i januari 2008. Den 5 juni 2010 invigdes denna nya plats av Madame borgmästare Lydie Couderc.

Ingen människa mötte vi. Lugnet härskade över den lilla byn. Vi åkte hem och åt kvällsmat.

Kommentarer

Populära inlägg