Franska huset i nuläget

Efter tre veckors intensivt arbete har vi nu kommit så här långt med vårt franska hus. Spackla, måla, städa, skura, torka, svettas, bära och svära. Vi har till och med hunnit till IKEA i Montpellier och köpt en soffa och två sängar som kom med hemleverans en vecka senare.


När vi kom ner strax före midsommar såg det ut såhär, och andra veckan i juli skulle våra gäster komma och hälsa på i två veckor.


Som en liten jämförelse, en av mäklarens bilder för hur det såg ut innan huset blev vårt. Klockan på väggen har vi sparat och den ska på plats igen. Den går och slår kan jag meddela.


Fönstret mot gatan har renoverats och fått ett extra glas och jag har satt upp insynsskydd av typisk fransk modell. Trottoaren går ju alldeles utanför.

Och på spiselkransen en lavendeltofs och en plankbit med färger som funnits på husets snickerier någon gång i världen. Spisen som bara är fusk och skryt. En dekorationsspis, blot til lyst. Men troligtvis original.


Matplatsen ser idag ut såhär. Där den övre lägenhetens dörr ut till trädgården gick, har det blivit ett inbyggt skåp. Att rädda den gamla dörrposten med fönster lät sig inte göras. Men den sitter kvar bakom. Se hur vi hittade den här.


Vi har satt in nya dörrar med dubbelglas. Glasverandan utanför blir stekhet. Och bjälkarna i taket har Hussen knackat fria från puts och frilagt.


Det lilla bordet på mäklarens bild ovan är samma som på den översta bilden.


Mäklarbild från samma hörn med värmeugnseländet som vägde fyra ton och klinkereländet som var snorgult.


Och det runda fönstret, medhavt från Sverige, har fått en plats på väggen ut mot trapphallen ungefär där den gamla gången gick. Det skiner som en fullmåne när solen ligger på.


Fortfarande saknas socklar och lister, men köket är i stort sett klart och fungerar till belåtenhet. Utom ugnen och jag som inte blir vänner.


Så här såg gamla köket ut på mäklarens bild. Den fina klockan sitter återigen på plats, men på andra sidan dörren. Hela den här väggen är borttagen för att öppna upp mellan kök och matplats.

Och den jämrans kakelöppningen är borta. Den som gav mig så många oförtjänta bucklor i hatten.Badrummet är helt nytt. Allt var sunkigt här inne, golv, väggar, fönster, rördragning. Och jag hittade en död skorpion under badrumsskåpet. Bort det. Badrum måste vara fräscha.


Lamporna och porslinshyllan nedan är sparade, men har ej ännu funnit sin plats.
Där den gamla diskbänken stod har det kommit upp en väggsnutt, och där har vi fått plats med tvätthörna som döljs av det kära fisktyget när den inte används. Fisktyget hittade vi redan på ett tidigt stadium i grannstaden Pezenas. Och ja, det ska strykas. När vi fått fatt på en strykbräda.


Så. Det var en liten glimt av huset som det ser ut idag. Ovanvåningen är också uppfräschad, men det hanns inte med att dokumenteras den här gången. Det får bli nästa rapport.

En enda gång kom vi oss iväg på en liten utflykt till Medelhavet. För övrigt var det inomhusarbete som gällde till största del. Det var över 30 grader om dagarna och vi välsignade mer än en gång våra clim-anläggningar. Utan dem hade det inte gått att jobba. På nätterna gick temperaturen sällan under 20 grader. Vi kunde vara glada om vi kunde få ner temperaturen i husbilen till 25 när vi skulle sova.

Och nej, vi har ännu inte själva sovit i vår hus. 
.
.

Kommentarer

  1. Oj, vilken skillnad mot hur huset såg ut när ni köpte det. Vi har också travertingolv, det är väldigt snyggt tycker jag. Tufft att vara här och renovera mitt i sommaren men härligt när man är klar. Fortsatt lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så mycket som var rivet/tillkommet/ändrat på 60-70-talet, så att återställa till original gick inte. Dessutom var huset från början två lägenheter, och det skulle ju inte heller funka. Så travertingolv fick det bli. Jag är helt förälskad i det.

      Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg