Doft, färg, smak och omsorg om råvarorna
Man kan inte beskriva en fransk by utan att berätta om maten, och i just den här lilla franska byn är man helt självförsörjande på allt vad frukt och grönsaker heter. Solmoget, doftande och garanterat eko.
Omsorgen om maten är A och O. Som den lilla bouquet garnin som får koka med potatisen. Lager och timjan naturligtvis från den egna kryddträdgården.
Den hemlagade mayonnaisen. Vilken doft!
Hemgjord korv och kött direkt från slakteriet. Uteköken är mycket vanliga. Här både steker, grillar och kokar man. På gas.
Nå, bröd köper man för det mesta. Boulangerier finns i stort sett överallt.
Generöst, varmhjärtat och stora mängder. Ingen ska behöva gå hungrig från bordet. Äter gör man i timmar. Inte bara två eller tre rätter, utan först smakbit – amuse bouche, sedan förrätt, varmrätt, sallad, ost, bröd och dessert, och kanske en dessert till. Samt vin av olika styrka och kulör.
Allting vackert upplagt. Maten ska vara fröjd både för öga och gom.
En specialbeställd dessert. Katalansk fruktkaka. Detta är den lilla bit som blev över. Ingen orkade en enda tugga till.
Vi behövde inget annat göra än äta, njuta, tacka så mycket för maten och gå långa promenader.
Åh, plötsligt blev jag alldeles förfärligt hungrig. Men man ska ju helst inte äta på kvällen...
SvaraRaderaIbland kan man väl få synda lite! ;-)
RaderaMaten i Frankrike är tvivelsutan en del av resans nöje. Så är det.
SvaraRaderaSå sant!
Radera