Utställningsföremålet Högby fyr

_DSC1506h

Sommaren 1897 kom över en miljon människor och tittade på den här fyren. Men då stod hon inte på Öland och hette inte Högby, utan då stod hon på kajen vid Galärvarvet på Djurgården i Stockholm under Allmänna konst- och industriutställningen 1897 som ett under av byggnadskonst och teknik. Det bästa Sverige kunde frambringa just då.

Allmenna_konst_och_industriutstellning_1897_del

Ovan syns fyren ungefär mitt i bild, precis under de tre båtarna. Fast kanske översiktsbilden var tecknad innan fyren kom på plats, för den visar en täckt fyr och inte den riktiga i fackverkskonstruktion. (Bild Wikimedia Commons)

SSMC001055S

Högby fyr byggdes på Bergsunds Mekaniska Verkstad i Stockholm och konstruktör var överfyringenjör John Höjer. Året efter utställningen monterades fyren ner och skeppades på pråm till sin nuvarande plats på Öland, där den åter monterades upp och tändes. (Bild från Stockholmskällan)

_DSC1491h

Och här står hon nu. Vitmålad och vacker, välhållen och lysande.

_DSC1492h

_DSC1494h

_DSC1496h

_DSC1497h

_DSC1498h

_DSC1503h

Den före detta fyrvaktarbostaden ritades även den av Johan Höjer, och man måste nog säga att den inte direkt liknar någon annan fyrvaktarbostad. Hela fyrplatsen är belägen på en sandrevel ut i Östersjön och det stadiga huset blåser nog inte bort i första taget.

Huset och tomten är idag privatägda och här bor konstnären och f.d sjökaptenen Stephan Lundh. Så nära havet man kan komma utan att vara det. Sjöfartsverket äger och driver fyren. Båda byggnaderna är byggnadsminnesmärkta.

_DSC1488h

Platsen är helt makalös och jag hade kunnat gå här i timmar och fotografera. Vi knackade på men det var ingen hemma och det kändes inte så bra att klampa runt på privat mark alltför länge. Men det hade varit kul att få se några tavlor också.

_DSC1499h

_DSC1502h

vackert!

Kommentarer

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg