Kinda kanal - Brokinds herrgård

_DSC1636bk

Vi körde av från väg 23 ett par mil söder om Linköping i den strålande eftermiddagssolen för att titta på slussar. Det är något alldeles särskilt med slussar; utnyttjandet av vattenvägar, den gamla tekniken, det strömmande vattnet och så – om det är säsong förstås – båtarna.

_DSC1643bk

Och nog fick vi se sluss och strömmande vatten.

_DSC1627bk

Men det som blev en riktig bonus var att alldeles invid slussen låg en gammal herrgård och gonade i solen. Brokind.

_DSC1629bk

Brokind ingick i Bo Jonsson Grips omfattande östgötadomäner. Sedan ett medeltida stenhus brunnit 1726 lät fältmarskalken Axel Sparre 1727 uppföra den nuvarande huvudbyggnaden, ett tre våningars stenhus. Det genomgick på 1830-talet en genomgripande renovering, troligen under ledning av byggmästaren Abraham Nyström, varvid exteriören fick sin empirekaraktär. Vid denna tid tillkom stora delar av den nuvarande inredningen samt det brutna taket med valmat övre fall. Taket skadades svårt vid en brand 1949 men har återställts.

Brokind ägs idag av familjen Falkenberg.

Gården är byggnadsminnesmärkt, och till byggnadsminnet hör två flyglar, ett antal ekonomibyggnader, en vattenkvarn samt ett parkområde med lusthus.

(Fakta Riksantikvarieämbetet)

_DSC1631bk

_DSC1633bk

Herrgården ligger på en holme just där sjön Järnlunden rinner ut i Lilla Rängen. Troligtvis var här från början ett alldeles ypperligt ställe för en kvarn och på senare tid tillkom även vattenvägen Kinda kanal på 1860-talet. Bättre läge går väl knappast att tänka sig.

_DSC1634bk

_DSC1637bk

Just den här dagen vilade en stämning av slumrande idyll över platsen. Kanalen verkade stängd för säsongen och vi såg inga andra besökare. Herrgården är privat, men man får gå den raka gårdsgatan fram och tillbaka och titta så mycket man orkar. Jo förresten, det satt en dogg i en bil och skällde ut oss när vi passerade.

_DSC1638bk

_DSC1639bk

_DSC1640bk

_DSC1642bk

För övrigt var här bara vattenrassel, lövprassel och ett gyllene sken över hela landskapet. Lägg särskilt märke till det tokroliga trädgårdsparaplyet i bilden ovan. Klicka på bilden så syns det bättre.

_DSC1635bk

Kommentarer

 1. Det är mina hemtrakter, men jag har aldrig kommit så nära herrgården. Däremot har vi åkt Kinda kanal många gånger när jag var barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Östergötland är SÅ vackert. Det vore roligt att få gå Kinda kanal någon gång. Åtminstone en bit...

   Radera
 2. Det mesta som har med vatten att göra är intressant. Och väldigt vackert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger något i det. Så länge det inte är ösregn... ;)

   Radera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg