von Echstedtska gården – väggmålningar och tapeter

_DSC0066vem

Det första som möter när man kommer in på Echstedtska gården, är ett par dragoner som stirrar en stint i ögonen. De är av den där lite kusliga sorten, som tycks följa en med blicken vart man än går.

_DSC0115e

_DSC0122e

_DSC0067vem

Hela huset prunkar av målerier. Här finns de obligatoriska bibliska motiven, landskap, blomstergirlander, rocailler, schablonmålningar och marmoreringar.

_DSC0076vem

Gården måste vara ett eldorado för en målningskonservator. Målningarna har genomgått flera restaureringar och vissa har dessutom rekonstruerats. Lager för lager har gamla målningar plockats fram bakom täckande “modernare” tapeter. Tålamodskrävande har sköra linnevävar lagats och prickats i.

_DSC0088vem

_DSC0089vem

I ett av rummen har flera olika schablonmålningar och tapetlager plockats fram.

_DSC0101vem

_DSC0103vem

_DSC0106vem

_DSC0105vem

Och i herrns rum visar en liten ruta på väggen de lager av tapeter som täckt de ursprungliga målningarna.

_DSC0124vem

Salen har motiv från den bibliska historien, och det är lustigt att se hur man på 1700-talet tänkte sig att de bibliska figurerna såg ut. Inte ser de ut som palestinska män och kvinnor från vår tideräknings början i alla fall.

_DSC0123e

Man vet faktiskt inte helt säkert vem som utfört målningarna. Man tror att det skulle kunna vara Hans Georg Schüffner, en känd och ofta anlitad kyrkomålare, som gjort salens målningar. Vad man vet är att han arbetade med målningarna i Kila kyrka vid ungefär samma tid som von Echstedtska gården byggdes.

Kommentarer

  1. Vad spännande att få uppleva denna miljö igen! Under några år i början på 1990-talet bodde min bror i Karlstad och inför ett besök hos honom hade jag läst på om värmländska sevärdheter. Jag förstod att den von Echstedtska gården var ett absolut måste. Förväntansfulla körde vi dit och vi blev inte besvikna.

    Ett helt underbart hus och en härlig plats! Vi gick omkring och sa "oh" och "ah" mest hela tiden. T.o.m. inne i bekvämlighetsinrättningen möttes man av fantastiska målningar.

    von Echstedtska gården är verkligen värd ett besök.

    SvaraRadera
  2. Annica: Nej, så kul! En plats där både du och jag varit!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg